Una tarda dels anys noranta estava descansant en una platja de la República Dominicana després de bussejar a la badia de Samaná amb l’equip de l’Aquari de Santo Domingo (probablement la millor instal·lació de fauna aquàtica de tot Amèrica Llatina).
0

En homenatge a Jorge Wagensberg (1948-2018) publiquem la seua columna més recent a Mètode: «Pot pensar una màquina?». Aquest text correspon al número 96 de la revista: Narrar la salut. Literatura i medicina.
0

L’any 1999 preparava els continguts del nou museu de la ciència a Barcelona, que el 2004 obriria amb el nom de CosmoCaixa. Cercava peces amb què explicar suculentes històries de ciència mitjançant una genuïna museologia científica.
0

La il·lusió de tot ésser viu és continuar viu. El que no s’havia vist mai és un animal com Thaumoctopus mimicus, capaç de fer-se passar amb èxit fins i tot per quinze espècies diferents! 

0

Un museu és una forma de coneixement en si mateix, com ho és la ciència o l’art. Comparem aquestes tres formes de coneixement entre si.

0

La síndrome del malentès col·lectiu en estat pur és el germen de moltes tragèdies històriques incomprensibles i irreversibles.
0

La veritat absoluta i eterna existeix, però només en matemàtiques. El matemàtic és l’únic intel·lectual que fa servir l’absolut, l’etern i l’infinit amb tota normalitat.
0

Hi ha moltes maneres de divertir-se, però, si es jutja pel calendari de festejos a Espanya, res pot igualar a un excés de morbositat subtilment combinat amb un defecte de compassió.
0

Einstein ha estat, potser amb Isaac Newton, el físic que més pregonament ha aconseguit penetrar en la comprensió del món.
0
124-87

L’obra de Jane Goodall, que al seu temps va fulminar la veritat científica vigent, està en les arrels del coneixement que busquem sobre nosaltres mateixos.
0

Tots els alfabets en ús avui dia tenen el mateix origen. El seu invent va ser un recurs simplificador que una egiptòloga israeliana atribueix a un coordinador de minaires: Khebeded.
0

Posar-se dempeus com va fer Australopithecus afarensis va significar una primera fita per veure arribar els depredadors amb l'antelació suficient per posar-se fora de perill.
0

Els nombres naturals compten i ordenen. En canvi, cal ampliar la família per a incloure-hi el misteriós nombre zero i els nombres negatius.
0

El plaer i la capacitat de xafardejar és l’indici clar que el llenguatge ha evolucionat prou per comunicar idees fresques del moment.
0

Viatjar al futur és possible amb el cos, però sempre amb el cos i la ment alhora. Tinguem present que en el futur encara no se sap ben bé com viatjar al passat.
0

L’ésser humà és un animal creatiu, però com més ho sigui explícitament el seu ofici, més ha d’atendre la seva mobilitat física i mental.
0

Qualsevol obra té tres grans protagonistes: el seu(s) creador(es), l’obra en si mateix i la seva audiència, i per això convé definir almenys quatre magnituds.
0

La cultura comença en el món animal amb l’evolució biològica ja ben madura. És quelcom que no es troba en els gens sinó que es descobreix, s’aprèn i es transmet.
0

El coneixement humà tendeix a caure en la temptació de dos vicis que no ajuden gaire a l’hora de comprendre el món. És la tendència antropocentrista i la tendència teleològica.
0

L’esperit de la frontera paga la pena perquè la realitat no té cap culpa dels plans d’estudi que es pacten en escoles i universitats.
0

Per la teoria del pensament interdisciplinari, tothom hi sent simpatia, però la pràctica pocs l'exerceixen. Es reconeix com a fecunda però sempre s'ajorna mitjançant la simple estratègia d'evitar la proximitat de la frontera.
0
evolució

La física no depèn de qui la miri. És pura estètica: la cièn­cia pot ser falsa, però no lletja. I aquesta estètica és pura simetria: no hi ha observadors de privilegi.
0

El temps s’anirà frenant cada vegada més fins a aturar-se del tot. El temps morirà i desapareixerà i el món quedarà congelat en una darrera instantàni.
0

El mèrit d'una bona resposta no és sempre el d'ajustar-se a una pregunta sinó que es troba en la noble facultat de reconduir o refrescar un gran debat, quasi sempre pel procediment de rebutjar una pregunta i plantejar-ne una altra.
0
1 2 3