Mètode posa en marxa l’Observatori de les Dues Cultures

presentacio

Mètode inicia l’Observatori de les Dues Cultures per tal d’estudiar les relacions entre el periodisme i la ciència. En 1959, el físic i escriptor C. P. Snow va enunciar el concepte de «les dues cultures» per fer referència a la incomunicació que veia entre els dos mons en els quals s’hi movia: el de les ciències i el de les lletres. Així, explicava: «tenia la sensació de moure’m entre dos grups comparables en intel·ligència, racialment idèntics, no molt diferents pel que fa a origen social i amb uns ingressos més o menys iguals pel seu treball, que havien deixat quasi totalment de comunicar-se…» per a afegir que aquesta polarització representava una pèrdua per a tots, com a persones i com a societat.

Actualment, encara hi ha resistència a considerar els continguts científics com a part de la cultura. Aquesta mena d’incomprensió es trasllada sovint als mitjans de comunicació on els periodistes –tradicionalment amb formació humanística– i els científics no sempre s’entenen com caldria en una societat com l’actual, dominada per la tecnociència. L’Observatori de Les Dues Cultures investiga les relacions entre periodisme i ciència, promovent l’enteniment mutu.

Iniciem doncs aquesta secció per a destacar aquelles notícies, entrevistes, articles i reportatges que ajuden a reflexionar sobre les relacions, no sempre senzilles però necessàries, entre mitjans de comunicació i ciència.

 

 

© Mètode 2013