20 anys de «Mètode»

20-anys
© Mètode

L’any 1992 naixia la revista Mètode amb l’objectiu de tendir un pont entre la ciència i les disciplines humanístiques. Ara, la publicació de divulgació de la ciència editada per la Universitat de València, arriba al seu número 75, que correspon a la tardor de 2012 i veurà la llum en poques setmanes. En aquestes dues dècades, Mètode s’ha consolidat com un mitjà de referència que ha servit per posar en contacte científics amb artistes, escriptors o periodistes amb la intenció de construir un coneixement menys compartimentat, d’acord amb les exigències d’una societat més complexa.

La tasca divulgativa de Mètode i del seu director, el periodista i biòleg Martí Domínguez, ha estat reconeguda diverses vegades en aquests vint anys de trajectòria. La revista ha rebut diversos premis per haver aconseguit apropar la ciència a la societat d’una forma rigorosa i amena, com el Prisma Especial del Jurado 2009, el Premio Ciencia en Acción 2006 de divulgació o el Premi APPEC 2007 a la millor publicació. A més, Martí Domínguez va ser guardonat personalment amb el Premi Nacional de Periodisme 2007.

‘Herbari: viure amb les plantes’

Amb motiu de la celebració dels vint anys i l’arribada del número 75, la revista publicarà un nou exemplar dins la col·lecció «Monografies Mètode» que durà per títol Herbari: Viure amb les plantes. Es tracta d’un recull de textos sobre les plantes del nostre entorn a càrrec dels experts en etnobotànica Daniel Climent i Ferran Zurriaga. Els autors hi aborden escrits sobre plantes que ens són ben familiars com la palma, el lledoner, la garrofera, l’olivera, l’esbarzer o la figuera de pala i ho fan, més enllà dels seus coneixements botànics, des d’un punt de vista cultural i social que analitza la importància d’aquestes espècies en la nostra vida quotidiana, la nostres història i el nostre imaginari col·lectiu.

L’herbari inclourà textos publicats en la revista que es complementaran amb material inèdit. A més, la monografia comptarà amb la col·laboració de l’artista valencià Antoni Miró, l’obra del qual protagonitzarà la portada i les separates interiors. Els subscriptors de la revista rebran la nova monografia com a regal amb el pròxim número de Mètode, tot i que també es podrà adquirir de forma independent.

© Mètode 2012.

 
«Mètode
s’ha consolidat com un mitjà de referència que ha servit per posar en contacte científics amb artistes, escriptors o periodistes amb la intenció de construir un coneixement menys compartimentat»
© Mètode 2012