Camins de ciència

NUM79B
Mètode

Alexander von Humboldt va recórrer durant cinc anys la inhòspita Amèrica en busca de plantes, animals, roques, rius, volcans, i tot allò que li resultara interessant i que saciara la seua ànsia de coneixement. Els seus viatges, a més de tot el que van aportar, van encoratjar a molts altres, com el propi Darwin, a llançar-se a la recerca de les novetats que amagava el món. Aquesta classe d’aventures de caràcter inquisitiu, els viatges científics, són l’element fonamental del nou número de Mètode, amb el seu monogràfic Camins de Ciència. Viatges científics a l’avantguarda de l’avenç del coneixement, coordinat pel professor Josep Maria Camarasa, biòleg i historiador de la ciència i patró de la fundació Carl Faust.

El nou monogràfic fa un repàs als viatges científics més transcendents, des dels viatges d’Heròdot per la Mediterrània fins l’arribada de l’home a la Lluna, passant per altres casos molt destacables com el periple de Charles Darwin al voltant del món o el propi descobriment d’Amèrica. De totes aquestes qüestions i de moltes altres parlen les col·laboracions de Xurxo Mariño, Xavier Bellés, Albert Masó, Ramon Folch, Antonio González Bueno, Josep Batlló, Raimon Sucarrats Riera i Dolors Llopart, junt a les col·laboracions i seccions habituals. A més, per a aquest número, la revista Mètode ha comptat amb la col·laboració de l’artista valencià Juan Olivares, qui ha aportat el punt de vista artístic a l’experiència del viatge científic amb una sèrie d’il·lustracions basades en la novel·la Viatge al centre de la Terra de Jules Verne.

El 115 aniversari d’un dels parcs naturals més grans del món

A banda del monogràfic, el número 79 de Mètode compta amb una entrevista a Josep Maria Llovet, de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) sobre les investigacions en matèria de càncer, així com un reportatge de Xavier Duran, periodista científic i director del programa El Medi Ambient de TV3, sobre la distància entre les dues cultures del saber, la científica i la humanista. A més, entre els seus articles d’actualitat, el número incorpora un reportatge sobre el Kruger National Park (KNP), un dels parcs naturals més grans del món amb més de dos milions d’hectàrees d’extensió, que compleix 115 anys des de la seua creació. 

© Mètode 2013.

   
© Mètode 2013