Cultius en perill d’extinció

cultius-web

© Carlos Trujillo, Ana Martínez i Alba Conde

Fragment del reportatge realitzat pels estudiants de la Universitat de València.

La tomata valenciana, l’albergínia llistada de Gandia o la carxofa de Benicarló són cultius «del terreny», productes tradicionals que encara avui podem adquirir en llocs com el Mercat Central de València. Pitjor sort han tingut altres cultius, extingits sense possibilitat de donar marxa enrere. La desaparició de les varietats tradicionals és l’eix central de S.O.S. varietats tradicionals, un reportatge audiovisual realitzat per tres estudiants de periodisme de la Universitat de València, Carlos Trujillo, Ana Martínez i Alba Conde.

Rendibilitat i qualitat són objectius compatibles? Partint d’aquesta qüestió, el reportatge analitza els reptes actuals del sector agrícola valencià davant la pèrdua de biodiversitat. En aquest sentit, la investigació i la conservació són la clau davant problemes com el que està patint el cultiu de la xufa valenciana i que està afectant a la rendibilitat dels agricultors, segons podem veure en el vídeo.

Diferents centres d’investigació, com el COMAV (Institut Universitari de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana) i el banc de llavors de la Universitat Politècnica de València, o associacions com Llavors d’ací, s’encarreguen de treballar per posar solució a aquestes qüestions i preservar les varietats locals des de diferents àmbits d’actuació.

Marina Sanjuán Sánchez. Estudiant de periodisme de la Universitat de València.
© Mètode 2013.

   
© Mètode 2013