José Manuel Sánchez Ron, Premi Nacional d’Assaig 2015

Físic, historiador de la Ciència i acadèmic, és també membre del comitè científic de la revista Mètode

Jose_Manuel_Sanchez_Ron
RAE
El físic i historiador de la Ciència José Manuel Sánchez Ron (Madrid, 1949) ha obtingut el Premi Nacional de Literatura, en la modalitat d’assaig, per la seua obra El mundo después de la revolución: la física de la segunda mitad del siglo xx (Pasado y Presente, 2014). El jurat ha premiat l’obra per «la seua originalitat dins de la bibliografia espanyola en aquest camp del saber, extraordinària erudició i aportació al coneixement de la revolució científica, i la seua influència en la societat». El guardó, atorgat pel Ministeri d’Educació, Cultura i Esport, està dotat amb 20.000 euros.

Sánchez Ron és llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid, doctor en Física per la Universitat de Londres i per la Universitat Autònoma de Madrid i catedràtic d’Història de la Ciència en la Universitat Autònoma de Madrid. És membre de la Reial Acadèmia Espanyola, de la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, entre altres. Des de fa més de deu anys, dirigeix la col·lecció d’assaig i divulgació científica Drakontos  i la col·lecció Clàssics de la Ciència i la Tecnologia, ambdues de l’editorial Crítica. És, a més, membre de diversos comitès científics de publicacions, entre els quals es troba la revista Mètode.

El seu camp d’estudi és la història de la ciència (fonamentalment la física dels segles xix i xx), encara que també podem trobar a la seua obra títols dedicats a la física teòrica i la filosofia de la ciència.

© Mètode 2015