L’olivera

L'arbre evitern en la nova pel·lícula d'Icíar Bollaín

oliveres_portada

Icíar Bollaín estrena avui la seua pel·lícula El olivo. Protagonitzada per Anna Castillo i Javier Gutiérrez, la pel·lícula conta la història d’Alma, una jove de vint anys que tracta de recuperar una olivera mil·lenària extreta de l’interior de Castelló i exportada a Düsseldorf per aconseguir que el seu avi torne a parlar una altra volta. Escrita per Paul Laverty, El olivo representa l’espoli que van viure les oliveres mil·lenàries de l’interior de Castelló fins el 2006 –any en el qual es va aprovar la llei valenciana de protecció d’arbres– i que encara viuen algunes comunitats autònomes com Andalusia o Múrcia.

Des de Mètode també vam voler homenatjar aquest majestuós arbre en un número dedicat a l’arbre evitern. Recuperem els seus articles, publicats en el número 49 de la revista (primavera de 2006):

L’arbre mil·lenari de la Mediterrània, per Simón Fos Martín

Un article que narra des de l’origen de l’olivera fins les seues característiques botàniques i ecològiques abordant la problemàtica de l’espoli de les oliveres mil·lenàries, i elogiant els beneficis dels productes que d’ella s’extrauen.

Secrets de l’olivera, per Ferran Zurriaga

Una curiosa anàlisi de la representació de l’olivera en la cultura popular com a element innat del territori i paisatge, així com de la seua importància a les terres de secà.

Una agricultura sostenible: L’oliverar ecològic, per Enric Mateu

Aquest article comenta l’evolució de les tècniques de producció de les oliveres, les quals han tingut conseqüències ambientals i socials a les regions on es conreen,  ja que aquest tipus de cultiu té unes característiques ideals per a l’agricultura sostenible a la regió mediterrània.

Un passeig per la indústria de l’or líquid, per Cati Corell

La producció d’oli d’oliva és una indústria local molt arrelada de caràcter estacional. Aquest tipus de producció tradicional fa que el resultat siga d’una excel·lent qualitat fruit de la combinació artística de la física i la química que donen com a producte l’or líquid de l’oliva.

L’oli d’oliva, aliment de déus i d’homes, per Jaume Fàbrega

L’origen de la producció d’oli d’oliva és un enigma desconegut, tot i que nombroses cultures durant la història l’han utilitzat: Mesopotàmia, Grècia, Roma… A partir de la conca mediterrània, el seu ús es va dispersar a altre regions del planeta.

 – Ciència de l’oli d’oliva, per Francisco J. G. Muriana

L’oli d’oliva és l’únic oli vegetal que es pot prendre directament. A més, aquest té nombrosos beneficis per a la salut per la seua composició única, que participa en nombrosos processos metabòlics.

 – Entrevista a Amparo Salvador Moya, per Ester Pinter: «Per una qüestió de desinformació, a Espanya només el 30% de l’oli d’oliva que es consumeix és de màxima qualitat»

© Mètode 2016