Les xifres de la ciència: l’estadística com a eina científica

NUM-83-CAT

La simbiosi entre l’estadística i altres camps d’investigació, com la medicina o la física de partícules, és el tema central del nou número de Mètode. En aquest monogràfic, «Les xifres de la ciència», se’ns parla de les estadístiques que formen part de la nostra vida quotidiana: gràfics, taules, percentatges, histogrames, al·lusions a mitjanes, modes, medianes o percentils… Però, sobretot, ens endinsem en l’Estadística, amb majúscula, part de la ciència que ha esdevingut una eina molt potent per a diverses disciplines. A més, en les pàgines d’aquest monogràfic de tardor de 2014 també hi ha un article dedicat a la regla de Bayes, una idea del segle xviii que ha cobrat especial importància en el segle xxi, i al terme de moda: les dades massives o big data.

«Les xifres de la ciència» està coordinat per David Conesa, professor titular del departament d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València, i per Francisco Montes, catedràtic d’Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València. En aquest monogràfic han reunit les signatures de David Rosell, Manuel A. Martínez-Beneito, José D. Bermúdez, Carmen Armero, Sharon McGrayne, Fernando Martínez Vidal, Scott D. Goddard i Valen E. Johnson. A més, s’hi recull una entrevista a Alan E. Gelfand, professor d’Estadística de la Universitat de Duke (Durham, EUA). Els textos s’acompanyen de les il·lustracions d’Ana Donat, on s’entrecreuen art i tècnica, cultura i naturalesa, creació i destrucció, símbols i conceptes.

La febre q: amenaça real o falsa alarma?

El número 83 de Mètode inclou, a més de les seccions dels nostres col·laboradors habituals, una entrevista al bioquímic i oncòleg Mariano Barbacid i altra a Leonard Parker, descobridor de la creació cosmològica de partícules. A la revista també hi trobareu, entre d’altres, «La febre Q», article guanyador de la darrera edició del Premi de Comunicació Científica Joan Lluís Vives. En el text Joan Tutuasus adverteix que aquesta zoonosi del segle xxi, malgrat semblar una aparent falsa alarma, és una amenaça real. 

© Mètode 2014.

   
© Mètode 2014