Mètode publica «Científics lletraferits»

LLETRAFERITS
Mètode

Mètode presenta Científics lletraferits, una nova monografia que reuneix vint narracions escrites per autors destacats de la literatura catalana amb formació científica o tecnològica. El llibre ha comptat amb dos editors de luxe: Jordi de Manuel i Salvador Macip. Jordi de Manuel és biòleg, professor i escriptor  i ha publicat una dotzena de novel·les combinant, sobretot, la novel·la negra i la ciència-ficció. Salvador Macip  és metge, investigador i escriptor. Ha publicat cinc novel·les i dos contes infantils, a més de tres llibres de divulgació científica.

Els relats, cadascun dels quals està dotat amb personalitat pròpia, ens endinsen en universos plens d’enginys matemàtics, de referències a la biologia, la química o a la mateixa lògica de la investigació científica. Com afirmen en el pròleg els editors, «aquest és un llibre que demostra que el límits artificials que creem entre ciències i lletres es poden esborrar amb èxit».

Els editors han destacat també l’esforç i entusiasme així com el treball en equip dels catorze autors i sis autores que han participat en la monografia. Les narracions que componen Científics lletraferits han estat escrites per Marià Alemany, Sílvia Aymerich, Miquel Barceló, Daniel Closa, Anna Crusafont, Carles M. Cuadras, Martí Domínguez, Xavier Duran, Rosa Fabregat, Jordi Font-Agustí, Teresa Franquesa, Isidre Grau, Amàlia Lafuente, Salvador Macip, Jordi de Manuel, Joan Marcé, Miquel de Palol, Pere Puigdomènech, Carme Torras i Carles Zafon.

Les narracions, tot i ser independents, tenen la ciència i la tecnologia com a protagonistes. Les vint històries  s’han agrupat en set blocs temàtics: «Història, art i atzar»; «Vida i mort»; «Ciència i crims»; «Interfícies i jocs»; «Fer ciència»; «Paisatges naturals i humans»; i «Altres mons».

Il·lustracions de Jaume Plensa

El llibre compta amb la col·laboració de l’artista Jaume Plensa, qui ha cedit diverses obres per a il·lustrar el recull de narracions.  Plensa, amb una trajectòria de reconegut prestigi internacional, ha estat guardonat recentment amb el Premi Velázquez d’Arts Plàstiques que atorga el Ministeri d’Educació, Cultura i Esport espanyol.

Els subscriptors de Mètode rebran gratuïtament la monografia Científics lletraferits amb el número 82 de la revista (estiu 2014) i que està dedicat a les relacions entre ciència i literatura. Els no subscriptors podran adquirir la monografia al preu de 15 euros en els punts de venda habituals a partir de principis de març.

La monografia Científics lletraferits ha comptat amb el suport de la Càtedra de Divulgació Científica i del Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.

Les monografies de Mètode

Aquesta és la monografia número set que publica Mètode. Les monografies constitueixen una magnífica manera d’acostar-se a la ciència des d’una nova perspectiva. Amb un caràcter divulgatiu i una edició acurada, els diferents títols de la col·lecció ens permeten aprofundir en el coneixement de diversos temes i personatges relacionats amb la ciència. Les monografies que s’han editat fins ara són: Albert Einstien. El seu segle i la seua ciència (exhaurida), Els nostres naturalistes, Charles Darwin. Autobiografia, Bestiari, Oxigen (exhaurida) i Herbari: viure amb les plantes.

El pròxim 12 de març tindrà lloc a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València una conferència on Jordi de Manuel, editor del llibre junt amb Salvador Macip, parlarà de «Ciència, ficció i literatura». La xerrada forma part del cicle sobre la ciència en els paisatges literaris on també intervindran altres autors que han participat en el llibre com Carme Torras (2 d’abril), Amàlia Lafuente (14 de maig) i Salvador Macip (11 de juny).

© Mètode 2014.

 

«La nova monografia reuneix vint narracions escrites per autors de la literatura catalana que tenen formació científica o tecnològica»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Aquest és un llibre que demostra que el límits artificials que creem entre ciències i lletreses poden esborrar amb èxit»

© Mètode 2014