Mètode publica «Herbari: viure amb les plantes»

Ja es troba disponible Herbari: Viure amb les plantes, la nova monografia de Mètode. Amb aquesta obra es vol celebrar, d’una banda, els vint anys de vida de la revista i, de l’altra, la publicació del número 75 de Mètode. Una monografia de Daniel Climent i Ferran Zurriaga que apropa el món de la botànica al lector a través de delicats textos i fotografies.

El cactus, la figuera, el llentiscle o la garrofera són algunes de les plantes que ens envolten i que formen part de la nostra vegetació. Mètode, a través de la seua monografia, ha volgut reivindicar la bellesa i importància d’algunes d’aquestes espècies; les ha recopilat en una obra de gairebé tres-centes pàgines que combina articles de botànica amb fotografies de la natura que de ben segur agradarà als amants de les plantes.

Les plantes, protagonistes de l’obra

És vital conèixer les característiques dels ecosistemes en els quals vivim per a entendre-los millor i respectar-los com es mereixen. Per això, en aquesta ocasió, la monografia té les plantes com a protagonistes. Amb aquesta obra els autors han volgut transmetre la importància que tenen en la nostra vida i mostrar-nos l’àmplia varietat d’espècies que cohabiten en el territori valencià.

Herbari: viure amb plantes mostra els aspectes socials i culturals de la botànica, amb curioses dades sobre la toxicitat del baladre, l’origen morisc de les figueres o les propietats curatives que tenen les magranes per a pal·liar els problemes de gola. Una recopilació de saviesa popular i de coneixements científics sobre tot tipus d’arbres, arbustos i mates.

El fruit d’un treball en equip

El resultat final de la monografia es deu a la dedicació dels seus dos autors, Daniel Climent i Ferran Zurriaga, col·laboradors habituals de la revista i experts en etnobotànica. Ambdós han estat els encarregats de recoplilar alguns textos que ells mateixos havien publicat a la revista, ampliant-los i afegint-ne de nous per tal de crear una monografia atractiva i amena però carregada de contingut. Una unió entre ciència i literatura que serveix per descobrir la història i tradicions que s’amaguen darrere de nombroses espècies vegetals valencianes.

Els articles s’acompanyen amb un material gràfic de gran qualitat, format per una extensa col·lecció de fotografies que mostren al detall cada planta amb les seues flors, fulles i fruits. És destacable també la col·laboració d’Antoni Miró, ja que s’han utilitzat algunes obres d’aquest pintor valencià per il·lustrar la portada de la monografia i els seus separadors interns.

Un any de celebracions

Mètode ha volgut celebrar els seus vint anys d’activitat com a agent divulgador de la ciència amb aquesta monografia dedicada a la botànica. Però no ha sigut l’única publicada al llarg d’aquestes dues dècades de vida. Abans ha havien eixit a la llum els volums Oxigen, una obra en vint escenes; Bestiari; Autobiografia (de Charles Darwin); Els nostres naturalistes i Albert Einstein: el seu segle i la seua ciència.

A més d’aquests vint anys de treball, Mètode celebra també la publicació del seu número 75, que coincideix amb l’arribada de la tardor. Així, Herbari: Viure amb plantes, veu la llum per a sumar-se a aquestes celebracions i continuar demostrant que la ciència no està obligada a ser elitista i tediosa. Com diu Martí Domínguez, director de Mètode, «aquesta monografia és una obra modèlica en la divulgació científica: quan a la ciència se li afegeix una bona prosa, fins a l’extrem que llegim per a saber però també per a gaudir».

© Mètode 2012.

  HERBARI
Portada de la nova monografia.
© Mètode 2012