Afegiu una mica de sal al gust…

En la primavera de 1965 Dwayne Douglas, ajudant de l’entrenador de l’equip de futbol americà de la Universitat de Florida, va plantejar una pregunta a Robert Cade, especialista del ronyó de la mateixa Universitat: per què els jugadors perden tant de pes durant els entrenaments i els partits i orinen tan poc? Per a Cade, la resposta era òbvia: els jugadors suaven tant que perdien molt de pes i es quedaven sense prou fluids per orinar. Però, prompte, junt amb alguns membres del seu equip, va pensar que, a més de l’aigua, els jugadors devien estar perdent quantitats importants d’ions sodi i potassi. Si açò era així, l’equilibri químic del cos dels jugadors es devia veure fortament alterat. Va aconseguir el permís de l’entrenador per fer controls a alguns jugadors i, efectivament, van observar un fort desequilibri d’electròlits, juntament amb una disminució del nivell de sucre en sang i del volum total de sang. Van pensar, llavors, en una solució: proporcionar als jugadors, durant els entrenaments i els partits, aigua amb sals i un poc de sucre. Van desenvolupar la beguda i la van tastar en l’equip. Prompte va ser imprescindible: el rendiment dels jugadors va millorar molt durant la segona meitat dels partits. Havia nascut la primera beguda isotònica per a esportistes. El nom dels equips esportius de la Universitat de Florida era i és Florida Gators: la beguda va rebre el nom de Gatorade i, el 1967, va començar a comercialitzar-se.

La sal és un nutrient essencial. Perquè un organisme complex com el nostre puga funcionar de manera adequada és necessari que hi haja un balanç adequat de sals entre els distints fluids corporals. Hi ha diversos electròlits que estan implicats en el manteniment d’aquest balanç: els cations sodi, potassi, calci, magnesi i els anions clorur. I, dels clorurs, el clorur sòdic n’és el més comú. Si s’ingereix poca sal, la concentració de sodi en el plasma sanguini és baixa. Com que la concentració d’electròlits en les cèl·lules és major, aquestes absorbeixen aigua del plasma i, en situacions extremes, poden arribar a esclatar. D’altra banda, si consumim molta sal, augmenta la concentració de sodi en el plasma sanguini. La concentració d’electròlits en les cèl·lules és, en aquest cas, menor: n’ix aigua, passa al plasma, i augmenta la pressió del sistema circulatori. La hipertensió va danyant els vasos sanguinis, i si es manté durant un llarg període de temps aquesta condició, augmenta el risc de patir malalties cardíaques.

«Donada la seua importància, no és estrany que al llarg de l’evolució s’haja desenvolupat un sistema per detectar la presència de sal, sistema que es troba incorporat al sentit del gust»

Donada la seua importància, no és estrany que al llarg de l’evolució s’haja desenvolupat un sistema per detectar la presència de sal, sistema que es troba incorporat al sentit del gust. S’ha determinat que, en les cèl·lules dels botons gustatius, hi ha canals iònics que permeten el pas d’ions sodi des de la saliva al seu interior. S’ha observat, a més, que aquests canals es bloquen en presència d’amilorida, un diürètic. No obstant això, en humans, la disminució de la intensitat del gust salat deguda a l’amilorida és poc pronunciada, la qual cosa suggereix que hi ha altres canals iònics implicats, encara no identificats, en la percepció d’aquest gust.

S’ha observat que els nadons mostren indiferència enfront dels estímuls salats. La preferència per l’aigua salada apareix als quatre mesos. Finalment, als divuit mesos rebutgen l’aigua salada i prefereixen la sal en els menjars, preferència que es mantindrà durant tota la vida. Això no és estrany: la sal no sols és un gust desitjable, sinó que actua com a potenciador del sabor i com a modificador del gust, ja que suprimeix l’amargor dels aliments.

A partir dels seixanta anys, el sentit del gust comença a deteriorar-se. I açò planteja un problema en l’alimentació per a moltes persones a aquestes edats: es deixa de gaudir del menjar. Açò fa que disminuesca la gana: no són infreqüents els casos de desnutrició deguts a aquesta causa. Com deveu saber, cada vegada hi ha més persones grans afectades per la hipertensió: en aquests casos es recomana evitar el consum de sucre i sal. En les dietes per a hipertensos se suggereix assaonar els aliments amb herbes i espècies. Bé, això té sentit: en augmentar la complexitat de les preparacions culinàries, ens anem sentint cada vegada més satisfets fins que s’aconsegueix un màxim, per damunt del qual la nostra satisfacció es redueix. De manera que una disminució de la complexitat, conseqüència d’evitar la sal, pot compensar-se assaonant amb herbes o espècies. Quines altres estratègies són possibles per augmentar aquest grau de complexitat? Bé, la resposta a aquesta pregunta podria proporcionar la base per desenvolupar nous productes alimentaris de cinquena gamma dirigits a la tercera edat. Productes en què, a més, podrien emprar-se components funcionals per compensar deficiències nutricionals degudes al fet que els nostres cossos, a aquestes edats, deixen de funcionar de forma òptima.

Fernando Sapiña

Amanida de floricol i anxoves

Anxoves, peix fumat, bacó, prosciutto, olives: aquests són els ingredients que Niki Segnit qualifica de salats en el seu llibre The Flavour Thesaurus. Per a mi, de tots, l’ingredient salat per excel·lència són les anxoves, encara que, com ja hem comentat en un altre moment, també és un ingredient umami. Niki comenta vint-i-tres combinacions amb anxoves, algunes no em són alienes: anxoves amb tàperes, amb all, amb formatge (curat o fresc), amb llima, amb ceba, amb olives o amb tomaca. Altres són, per a mi, sorprenents: anxoves amb pinya, amb coco, amb floricol, amb bròquil o amb remolatxa…

Ingredients

Floricol, una llauna d’anxoves, ceba tendra, suc de llima, mostassa a l’antiga i oli d’oliva.

Preparació

Cal coure la floricol, picar la ceba. Colloqueu la floricol en una enciamera, amb la ceba per damunt. Talleu les anxoves en trossos molt xicotets i barregeu-les en un bol amb el suc de llima, la mostassa a l’antiga i l’oli d’oliva. Aboqueu la mescla sobre l’ensalada, deixeu reposar uns minuts i serviu.

REFERÈNCIES

Chaudhari, N. i S. D. Roper, 2010. «The Cell Biology of Taste». Journal of Cell Biology, 190: 285-296.
Hoachim, D. i A. Schloss, 2009. The Science of Good Food. Robert Rose. Toronto.
McGee, H., 2007. La cocina y los alimentos: enciclopedia de la ciencia y la cultura de la cocina. Random House Mondadori. Barcelona.
Potter, J., 2010. Cooking for Geeks: Real Science, Great Hacks and Good Food. O’Reilly Media. Sebastopol.
Segnit, N., 2010. The Flavour Thesaurus. Bloomsbury Publishing. Londres.
Smith, D. V. i R. F. Margolskee, 2001. «El sentido del gusto». Investigación y Ciencia, 296.

© Mètode 2011 - 71. La cara del dolor - Número 71. Tardor 2011
Institut de Ciència dels Materials. Parc Científic de la Universitat de València.