Rere la petjada de la contaminació

Yolanda Picó és catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de València

Yolanda Picó

Soc Yolanda Picó, treballe al Centre d’Investigació sobre Desertificació (CSIC-UV-GVA) i la meua línia d’investigació està focalitzada en l’anàlisi de contaminants emergents, tant de les seues concentracions en el medi ambient com dels seus efectes en la biota. La determinació de contaminants es basa en la utilització de tècniques analítiques, com ara mostrejadors passius i sistemes d’espectrometria de masses d’alta resolució, amb els quals es poden fer perfils de la contaminació i conèixer tot el que passa en el medi ambient. D’altra banda, pel que fa als efectes de la biota, estem posant a punt tècniques de metabolòmica, fem assajos a laboratoris i també tenim previst, en un futur, fer-los directament en el medi ambient i exposar, sobretot, fauna aquàtica als contaminants i veure quines alteracions hi provoquen, amb la idea de poder garantir que aquesta fauna no ha estat exposada a nivells excessivament alts de contaminants.

De moment, tenim la investigació molt focalitzada en l’estudi de les zones humides, especialment de les que estan en la costa mediterrània, per l’interès que tenen de cara a la biodiversitat biològica, la qual està perdent-se. En aquests moments, estem investigant el Prat de Cabanes-Torreblanca, la Marjal de Pego-Oliva i l’Albufera. Es tracta de tres zones humides que tenen característiques comunes, però també molt diferents i això ens dona una idea de com els afecta la dinàmica dels contaminants. Un altre punt important és com el canvi climàtic pot afectar la dinàmica dels contaminants dins d’aquests ecosistemes.

Yolanda Picó

La investigació que duu a terme Yolanda Picó, en l’actualitat, està molt focalitzada en les zones humides. / Foto: Lautaro Iglesias

Tots els contaminants tenen efectes coneguts sobre l’ésser humà, però ara ja no passen grans accidents com els que hi havia abans en els que un contaminant molt concentrat arribava a una ciutat i produïa una mortaldat molt important, no només en animals, sinó també en éssers humans. Ara es tracta d’efectes tòxics a llarg terme. Són més complicats de veure, però que tenen molta implicació. Per exemple, molt pesticides poden afectar a la reproducció a la llarga i produir altres efectes nocius.

© Mètode 2024
Catedràtica de Nutrició i Bromatologia de la Universitat de València i investigadora al Centre d’Investigació sobre Desertificació (CSIC-UV-GVA).