Ecologisme i política per combatre el canvi climàtic

Héctor Tejero i Emilio Santiago presenten el seu llibre ¿Qué hacer en caso de incendio? Manifiesto por el Green new deal

El passat dilluns 15 de juliol, la llibreria Bartleby de València va acollir la presentació del llibre ¿Qué hacer en caso de incendio? Manifiesto por el Green new deal (Capitán Swing, 2019), amb la presència dels autors Héctor Tejero i Emilio Santiago, i Andreu Escrivà, ambientòleg i autor del llibre Encara no és tard (Edicions Bromera, 2017), que també participà en la discussió de la temàtica de l’obra.

¿Qué hacer en caso de incendio? Manifiesto por el Green new deal explica la problemàtica que existeix amb el canvi climàtic. «El llibre no és una estafa, és una crisi», afirma Emilio Santiago, autor de l’obra, investigador i activista ecosocial. Santiago explica que l’augment de CO2 es troba desbocat. La contaminació de l’aire està causant moltes morts prematures en l’actualitat, i les dades que es recullen al respecte fan veure que en les últimes tres dècades s’han donat la meitat d’emissions d’aquest gas dels darrers 250 anys. Santiago destaca també que «des de la publicació del llibre Primavera silenciosa, de Rachel Carson, als anys seixanta del segle passat, es parlava del futur canvi climàtic, però ara el canvi climàtic ja està ací». No obstant això, Santiago també afirma que encara existeixen motius per a ser optimistes al respecte: «Han passat cinc anys des que es va signar el manifest Última llamada –un crit d’alerta ecologicosocial–, però aleshores encara no es parlava del problema climàtic en l’àmbit polític, i ara ja sí».

Signatura del llibre després de la seua presentació. / Foto: Lara Juan-Morant.

Héctor Tejero, autor del llibre i candidat de Més Madrid per a les eleccions a l’Assemblea de Madrid de 2019, explica que tot va començar amb un fil de debat que es va obrir a la xarxa social Twitter i va tindre més de 5.000 retuits. Arran d’això, tant Tejero com Santiago publicaren un article en línia titulat «Impuestos verdes, chalecos amarillos», el qual cridà l’atenció de l’editorial Capitán Swing, que va proposar als autors la idea d’escriure un llibre al respecte. Tejero també comenta que «allò ecològicament necessari és gairebé políticament impossible», però possible, al cap i a la fi. De fet, aquest Manifest pel Green new deal del qual parla el títol del llibre és un moviment polític-ecologista amb un programa complet de promoció d’una transició ecològica que beneficiaria a la majoria de nosaltres, el qual s’ha anomenat de diferents maneres a diferents llocs del món (Nova transició ecològica, Núvol, El poble del clima…). Actualment, està guanyant fama per la seua denominació en anglès, Green deal o Green new deal, que fa referència al New deal (nou pacte), un conjunt de mesures polítiques basades en l’intervencionalisme de l’estat que van ser posades en marxa pel president dels EUA, Franklin D. Roosevelt, entre els anys 1933 i 1937.

Aquest Green new deal ha arribat a oïdes de partits polítics espanyols, com ara el PSOE, el qual ha mostrat un cert interés pel tema i li ha començat a donar importància, segons Héctor Tejero. Aquest pacte o manifest inclou límits per a la societat humana: «No podem fer revolució social en deu anys, però podem guanyar temps i frenar les tendències més boges del capitalisme a la societat», afirma Tejero. Entre algunes de les coses més interessants del Green new deal, destaquen les propostes de treballar menys, amb més anys sabàtics, una idea que podria garantir sobretot avantatges psicològics; i també el fet de conjugar idees: modernitat, política, progrés, elements rurals, etc.

De qualsevol manera, el canvi climàtic en si mateix és un tema molt complex, tant tècnicament com culturalment, socialment i políticament. Emilio Santiago destaca que «és molt més important saber com passar a l’acció per a fer-li front, que no pas saber quina és l’acció». A més, Héctor Tejero afirma que «ningú té molt clar què implica el decreixement però, així i tot, s’ha de fer un esforç i tindre esperances de futur».

Actualització: 22/07/2019, 8:30 h

© Mètode 2019
Estudiant del Màster en Biodiversitat: Conservació i Evolució (Universitat de València).