Martí Domínguez guanya el Premi Òmnium amb ‘L’esperit del temps’

Una història de ciència al servei del feixisme

El director de Mètode, Martí Domínguez, ha guanyat la tercera edició del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any amb L’esperit del temps (Proa, 2019), una història de ficció basada en fets reals que narra les memòries d’un científic austríac que es va posar, com gran part de la comunitat científica del moment, al servei del nazisme. «L’esperit del temps és un llibre escrit amb l’objectiu d’alertar de l’arribada de la ultradreta a tants països del món, entre ells Espanya», ha declarat l’autor en el seu discurs, i ha remarcat que la novel·la és pura ficció tot i que conté elements de la realitat com el nom d’alguns personatges. El guardó ha estat entregat pel vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri de los Ríos, i està dotat amb 20.000 euros directes i 5.000 per a la promoció del llibre.

El premi l’ha triat un jurat independent format per Rosa Cabré Monné, Maria Dasca Batalla, Carme Gregori Soldevila, Oriol Izquierdo Llopis i Xavier Pla Barbero. En les anteriors edicions, els premiats van ser Raül Garrigasait per ​Els estranys i Marta Orriols per Aprendre a parlar amb les plantes

Martí Domínguez és biòleg, escriptor, periodista i director de la revista Mètode. Combina la seua tasca de professor a la Universitat de València amb la divulgació científica i l’escriptura de novel·les i assajos com Les confidències del comte Buffon (1998), El secret de Goethe (1999), El retorn de Voltaire (2007), El fracassat (2013), El somni de Lucreci (2013), La sega (2015), o L’assassí que estimava els llibres (2017), obres que l’han consolidat com a un dels autors més rellevants de la llengua catalana en l’actualitat. En el seu discurs d’agraïment, Domínguez ha declarat que les seues obres són un «viatge intel·lectual» motivat per la intenció d’anar al fons i a la transcendència de les coses.

El paper dels científics en la legitimació de les actuacions i la política nazi  ha protagonitzat també el monogràfic 102 de la revista Mètode: Ciència i nazisme. La inconfessa col·laboració dels científics amb el nacionalsocialisme. En aquest número diversos especialistes abordaven des de diverses perspectives  l’alt nivell de col·laboració de l’acadèmia amb els principis del nacionalsocialisme.

 

© Mètode 2020