Viure amb el canvi climàtic

El repte d'adaptar-se a un món canviant

climate change

Bienvenido León va coordinar Viure amb el canvi climàtic, publicat la primavera de 2015.

Poc abans de la publicació d’aquest monogràfic, el Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) donava a conèixer el seu Cinqué Informe d’Avaluació, segons el qual «l’escalfament del planeta és inequívoc» i «la influència humana en el sistema climàtic està clara». Arriba, per tant, el moment de prendre mesures per a mitigar aquest procés i adaptar les nostres vides a una nova situació.

Viure amb el canvi climàtic recull els anàlisis realitzats per reconeguts experts que aborden, des de distintes perspectives, un afer certament polièdric i complex. A més d’especialistes, tots ells són persones implicades en la defensa del medi ambient, a qui agraïm la seua generosa contribució.

La nostra mirada pluridisciplinària es basa en el convenciment que la ciència del clima necessita buscar suport en altres disciplines, com la sociologia, l’educació, l’economia i la comunicació. Només així serà possible traslladar eficaçment les seues conclusions al conjunt de la societat.

«La comunitat científica no ha tingut gaire èxit en el seu intent que els ciutadans es fagen càrrec de la gravetat de la situació»

Fins ara, la comunitat científica no ha tingut gaire èxit en el seu intent que els ciutadans es fagen càrrec de la gravetat de la situació. Com posen de manifest les reflexions aquí recollides, aquest fracàs guarda relació amb la complexitat del problema, però també amb la ineficàcia de les accions educatives i de comunicació que s’han dut a terme fins el moment. Només així pot entendre’s que el sistema educatiu encara no haja aconseguit formar adequadament els joves en relació al canvi climàtic, que continue sent un tema marginal als mitjans de comunicació, o que les veus negacionistes continuen tenint una notable influència en la societat.

Malgrat que els canvis d’hàbits solen ser lents i costosos, en aquest cas és imprescindible promoure amb rapidesa un profund canvi cultural, que ens permeta adaptar les nostres vides a un entorn radicalment distint. Doncs bé, confiem que aquestes reflexions ajuden a trobar algunes claus per a dissenyar el camí que els éssers humans hem d’emprendre, si volem que la Terra continue sent un planeta habitable.

Vuit de cada deu espanyols pensen que el forat en la capa d'ozó és la clau física causal que explica el canvi climàtic. Aquesta creença és producte de la cultura comuna, no de la ciència.

© Mètode 2017

Catedràtic de Comunicació de la Ciència en la Universitat de Navarra. Fundador i coordinador del Grup d’Investigació sobre Comunicació de la Ciència d’aquesta Universitat. Ha publicat 25 llibres (autor o editor), i un centenar d’articles i capítols en publicacions científiques. Fundador i director de #LabMeCrazy! Science Film Festival.