Editorial: Crisi climàtica

El 2020 va ser un dels tres anys més càlids des que tenim dades en els registres: la temperatura mundial va estar 1,2 ºC per damunt dels nivells preindustrials, molt a prop del límit d’1,5 ºC que es recomana no superar des de l’Acord de París. De fet, segons el darrer informe de l’Organització Meteorològica Mundial, cada vegada hi ha més probabilitats que superem aquest llindar en els pròxims cinc anys. I en algunes parts del planeta ja estem per sobre. Les conseqüències les observem ja en el nostre entorn i tenen un impacte directe en la salut, l’economia, l’agricultura, el paisatge… En els últims anys hem assistit, a més, a una creixent conscienciació social sobre la crisi climàtica que vivim, canalitzada especialment a través de la gent jove i de moviments com Fridays for Future, o activistes com Greta Thunberg o Disha Ravi.

Aquest nou monogràfic de Mètode dedicat a la crisi climàtica, coordinat per la professora María José Sanz i el professor Sérgio Henrique Faria des del Basque Centre for Climate Change, reuneix especialistes en canvi climàtic de diferents àmbits, i tots plegats ens ofereixen una visió de conjunt a un problema que necessita respostes múltiples i enfocaments diversos. Els articles ens mostren que el canvi climàtic afectarà de diferent manera l’agricultura de la conca mediterrània, els pobles indígenes dels Andes o les dones de Bangladesh.

Quan es va gestar la idea d’aquest número, no ens podíem imaginar encara que el 2020 estaria marcat per una crisi sanitària a causa d’una pandèmia mundial. Però aquesta situació no ha alterat la urgència de reflexionar sobre el canvi climàtic; en tot cas li ha afegit una altra dimensió i ens ha mostrat que problemes ambientals, econòmics o de salut estan interconnectats i tenen punts en comú. La resposta a aquest problema global ha de vindre d’una coordinació entre política i ciutadania, des de la conscienciació i el compromís, però sempre de la mà de la ciència. No en va, l’àmbit científic ha alertat del problema des de fa dècades. La ciència ha fet la seua tasca: ara són els polítics els qui hi haurien d’actuar.

© Mètode 2021 - 110. Crisi climàtica - Volum 3 (2021)