Editorial núm. 104

Entre 2005 i 2017, el professor Fernando Sapiña va escriure puntualment la seua columna sobre gastronomia i ciència en la revista Mètode. Un espai on el químic i divulgador oferia explicacions rigoroses al temps que atractives sobre els principis físics iquímics que s’amaguen en la cuina. A més de proposar-nos receptes de saborosos plats amb fonament científic. El passat mes de desembre vam presentar el llibre La ciència a taula, un nou volum de la col·lecció «Monografies Mètode» que recull aquestes columnes, revisades pel professor Juli Peretó. Ara, quan tot just fa dos anys de la mort de Fernando Sapiña, amic i col·laborador, estem preparant la segona edició del llibre, que ha tingut una molt bona acollida en els cercles científics i editorials. Bona mostra que la divulgació, la bona divulgació com la que feia Fernando, interessa el públic i té un llarg recorregut.

Una comunicació de la ciència en què continuem treballant en Mètode amb números com el que teniu entre les mans, que, sota la coordinació de José Pío Beltrán, ofereix una acurada revisió dels avanços biotecnològics en què potser trobarem la resposta a un dels reptes immediats a què s’enfronta la humanitat: la superpoblació, que, amb l’agreujament del canvi climàtic que estem vivint, pot provocar una falta d’accés als aliments per a una gran part de la humanitat. Un número que ve acompanyat per les aquarel·les botàniques de l’artista José Saborit i que, a més, ens ofereix, com de costum, una selecció d’articles de temàtica diversa. Tot això juntament amb una entrevista al premi Rei Jaume I de Protecció del Medi Ambient José Antonio Sobrino o novetats com la secció «Fotogrames de ciència», que estrena en aquest número el professor J. M. Mulet. Un nou número de Mètode per gaudir de la ciència mirant cap al futur però sense deixar de tenir en compte el nostre passat i present.

© Mètode 2020 - 104. Les plantes del futur - Volum 1 (2020)