Escena de Tot a la vegada a tot arreu, dirigida per Daniel Kwan i Daniel Scheinert

La mecànica per a atorgar l'Oscar a la millor pel·lícula de l'any és una mica complexa i, fins i tot, a voltes no s'entenen els mèrits d’algunes guardonades, com li va ocórrer a l'autor el 2022 amb Tot a la vegada a tot arreu.
0

L’absenta és un destil·lat d’herbes on destaca l’Artemisia absinthium (el donzell), que conté diverses molècules amb elevada toxicitat i algunes amb efecte al·lucinogen.

0
Fotograma de la pel·lícula Memento

En Memento, Christopher Nolan va triar la mateixa solució que havia emprat la natura a l’hora de duplicar l’ADN milions d’anys abans: contar la història de Leonard en esquetxos, en aquest cas, de deu en deu minuts i a l'inrevés.
0
Fotograma de Tenet

Podria existir un univers on les lleis de la física foren diferents i no hi haguera segon principi de la termodinàmica? La pel·lícula de Christopher Nolan Tenet (2020) explora la possibilitat d'aquesta nova realitat.
0
psicomorfologia

Durant molt de temps, alguns científics han pensat que els atributs físics d'una persona poden donar informació sobre la seua psicologia o caràcter.
0

La pel·lícula No mires arriba planteja alguns reptes que permeten reflexionar sobre la idea de colonitzar altres planetes, com la consanguinitat o el recanvi generacional.
0
La Roca

La Roca té una pecularitat respecte a la resta d'obres del director: a la seua trama trobem un encert científic, com el llir entre cards, que diria Ausiàs March. Per la seua estranyesa, paga la pena comentar-lo.
0

A les pel·lícules d'Star Wars podem trobar errades de la física i la biologia, però hi ha un aspecte en què tota la saga, i les sèries derivades, fallen estrepitosament: l’ecologia. Molta ficció, però poca ciència.
0

Jack havia de morir i no tenia forma de salvar-se. La realitat objectiva i mesurable existeix, i la ciència és la millor forma d'explicar aquesta realitat, inclús la ficció, com en l'última escena de Titanic.
0

La Jungla de Cristal compta amb un forat de guió, que es podria justificar si utilitzarem el principi d'incertesa de Heisenberg, pel quan no poden establir-se amb precisió determinats parells de variables físiques.
0
Gene Tierney

Gene Tierney va contraure la rubèola estant embarassada per culpa de la imprudència d'una fan. La història ens mostra la importància de la vacunació.
0

Si ens posàrem elèctrodes per traure’ns energia, col·lapsaríem perquè ja no ens en quedaria gens per a mantenir el cor bategant, així que si les màquines volen dominar-nos, millor que es compren plaques solars.
0

Gràcies a la seguretat alimentària, malalties com el tifus i el còlera pràcticament han desaparegut, mentre que altres com la salmonel·losi o la listeriosi estan controlades.
0
por virus contagi

Una epidèmia com la que hem viscut pot fer que isquen les pitjors pors. El cinema i la literatura han sabut emprar aquesta por per a construir guions on una epidèmia és el centre de la història o bé l’excusa al fons.
0
steamboy

Al Japó, la tradició de cinema d’animació és molt diferent a la d'Occident. L'animació oriental es pot permetre el luxe de fer un film que especula sobre la filosofia de la ciència.

0
alícia drogues psicodèliques

Alícia fa un viatge en què apareixen peculiars personatges que li diuen el que ha de beure o menjar. No sembla tot un viatge psicodèlic induït per les drogues?
0