Maniobra d’aerofrenat a l’atmosfera marciana, duta a terme per l’ExoMars Trace Gas Orbiter l’octubre del 2016

Jeroni Munyós, astrònom valencià del segle XVI, va fer importants observacions de la supernova que va explotar el 1572, d’eclipsis, estels… així com cartografies d’enorme precisió de tot el nostre territori.

0
Missió DART enfront dels asteroides Dimorphos i Didymos

No és el mateix descobrir un objecte que es dirigisca a la Terra a evitar-lo. Per això és vital la detecció primerenca de l’objecte. Tot i que l'autor considera que podem comptar amb una defensa espacial efectiva davant de l'èxit de la missió DART.

0

La cursa per ser els primers a descobrir alguna de les exollunes està en el punt àlgid i potser el descobriment està molta la vora.
0

Fer una missió tripulada a Proxima Centauri és, per ara, una tasca que comporta diversos problemes i reptes que encara no podem resoldre.

0

A abril de 2021, el dron Ingenuity va volar per l'atmosfera de Mart. La seua finalitat era demostrar la viabilitat de realitzar vols en la tènue atmosfera marciana.
0

A finals de 2020 es va fer una possible detecció d’un senyal artificial procedent de Proxima Centauri. Lamentablement, no hi havia indicis d’estructura o modulació en el senyal, ni més informació.
0
astromòbil Perseverance pandèmies extraterrestres

Pot un organisme extraterrestre produir una pandèmia catastròfica al nostre planeta? Aquestes preguntes sorgeixen cada vegada que plantegem portar a la Terra mostres d’altres mons del Sistema Solar, i més encara en un context com el de l'actual COVID-19.
0
fotograma mart

Sembla que estem vivint un moment dolç pel que fa a l’exploració tripulada a Mart. Hi ha diversos projectes en marxa, tant d’empreses privades com d’agències espacials, que tenen com a objectiu a mitjà o llarg termini ser els primers a posar un home a Mart. Significa això que ara sí que farem realitat l’antic somni de trepitjar aquell planeta?
0
estació espacial internacional bogeries en òrbita

Per a evitar possibles brots psicòtics, els astronautes de l’Estació Espacial Internacional conversen setmanalment amb amics i familiars, així com amb un cirurgià de vol i amb un psicòleg.
0

Quan en astronomia tenim un misteri sense explicar és temptador recórrer a la hipòtesi “intel·ligència alienígena". En el cas de ‘Oumuamua, no hi ha manera de confirmar ni de refutar aquesta teoria.
0

La síndrome de Kessler fa referència a un fenomen d’allau segons el qual, a partir d’una densitat crítica d’objectes, un xoc amb deixalles espacials produeix més deixalles, que produeixen més col·lisions.

0

És realment indispensable la presència d’oxigen per a l’aparició de la vida complexa pluricel·lular?
0

Un dels punts candents en astrobiologia és la cerca d’aigua en exoplanetes. Tots semblem compartir la idea que l’aigua és fonamental per a l’existència de vida, i fins i tot que aigua i vida són quasi sinònims.
0
Sistema Solar

El Sistema Solar compta amb la seua pròpia xarxa de carreteres, la Xarxa de Transport Interplanetari (ITN), un conjunt de trajectòries conformades gràcies als coneguts com punts de Lagrange.
0

Un dels majors perills que afrontaran els astronautes que viatgen a Mart serà la radiació. La Terra és bombardejada contínuament per radiacions nocives, com els raigs còsmics o les tempestes solars, de les quals no ens adonem gràcies a la protecció que ens proporcionen el nostre camp magnètic i la nostra atmosfera.

0
joc de trons

El món de Joc de trons, o Cançó de gel i foc, que és com es coneix la saga de novel·les, presenta una peculiaritat sorprenent: les estacions se prolonguen uns quants anys i la seua duració és impredictible. Com pot ser una cosa així?

0
volar a léspai

Amb l’antecedent de l’explosió del ‘Challenger’ durant l’enlairament, la desintegració del ‘Columbia’ en 2003 en reentrar en l’atmosfera va representar el tret de gràcia al car programa de transbordadors.
0

Quan de menut em deien que les estreles són sols molt llunyans em preguntava si totes tindrien planetes. Durant molts anys vaig estar convençut que mai arribaria a respondre’s aquesta

0

Els lectors de més edat potser recorden un concurs de 1980 anomenat Destino Plutón. En ell, tres «tripulacions» de xiquets de diferents col·legis, a bord de les

0

Imagineu un panell solar que convertesca en electricitat quasi el cent per cent de la llum que li arriba del Sol. Per no desaprofitar

0
106-85

Un dels errors científics que se solen cometre les pel·lícules de ciència-ficció on es visiten altres planetes, és com de mal plasmada hi és la gravetat. Gairebé sense excepció, aquesta és

0
112-83

NanoSali Si alguna cosa caracteritza la navegació espacial és la rudesa: combustibles esclatant en una explosió controlada que, en més d’una ocasió,

0
Principi antro…què?

U dels temes recurrents que sol sorgir en una conversa sobre la vida en l’univers és el del principi antròpic, un principi que no sol ser molt ben comprès, i

0
106-79cat

Fotografia de la Lluna presa per Vicent Peris, Observatori Astronòmic de la Universitat de València. En el número anterior de Mètode

0
1 2