Per què no hi ha mosques a l’hivern?

mosca domèstica

En realitat, la resposta és que sí que hi ha mosques domèstiques a l’hivern, però romanen inactives. Com molts insectes de petita grandària que es produeixen en grans quantitats, el seu cicle és oportunista, flexible, i depèn molt de la temperatura ambient. Les femelles arriben a pondre uns 500 ous que tarden entre 8 i 48 hores a evolucionar a larves i aquestes entre 4 i 30 dies a completar el seu desenvolupament, sempre depenent de la temperatura. Aquestes fases immadures viuen en matèria orgànica en descomposició, freqüentment excrements, que per acció dels bacteris pot assegurar una temperatura relativament moderada.

La fase més molesta i obvia, l’adult, viu entre tres setmanes i dos mesos. L’adult és molt actiu i tolerant, però es torna inactiu i críptic a temperatures pròximes als 5 °C, encara que solament temperatures per sota dels 0 °C són realment letals per a aquests animals.

Els habitacles i construccions humanes, inclosos òbviament els estables del ramat, suposaren des del primer moment una oportunitat excel·lent per a la supervivència hivernal d’aquests animals. Sens dubte aquesta és una de les raons per la qual la mosca domèstica és un comensal que conviu de forma tan eficient amb la nostra espècie.

Respon Joaquín Baixeras, professor titular de Zoologia de la Universitat de València.

Pregunta enviada per Elisabet Ortega.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que rebem fins al 30 de juny sortejarem un lot de publicacions de Mètode.

© Mètode 2020
POST TAGS: