Art per a l’espai

Aurora Valero exposa a la Universitat de Stuttgart un conjunt d'obres sobre el cosmos realitzades a partir de la seua col·laboració amb Mètode

Aurora Valero

Trobar exposicions d’art en centres d’investigació d’institucions acadèmiques no acostuma a ser el més habitual. Tot i això, hi ha vegades que investigadors i artistes troben que reflexionar sobre un mateix tema pot constituir un veritable estímul tant per uns com pels altres. En aquest cas, l’Institut de Sistemes Espacials (IRS, per les sigles en alemany d’Institut für Raumfahrtsysteme) de la Universitat de Stuttgart ha convidat l’artista valenciana Aurora Valero (Alboraia, 1940) a exposar la seua obra dedicada al cosmos.

Macrocosmos IV. Aurora Valero.

Aurora Valero. Macrocosmos IV, 2017. Tècnica mixta / paper. 2,30 x 3,70 m.

L’exposició «Space for art» (“Espai per a l’art”), amb un títol que al·ludeix precisament a la interrelació entre la investigació espacial i l’artística en un mateix espai, es va inaugurar el passat 25 de gener i es podrà visitar fins el 31 de juliol de 2018. La mostra consta de trenta-huit obres entre apunts, quadres i tres peces de gran format. Aquestes últimes, donades les seues dimensions, s’exposen al vestíbul de l’Institut. «Els formats grans són una constant en la meua obra» explica l’autora, doctora en art per la Universitat Politècnica de València i membre permanent de la Reial Acadèmia de les Arts Sant Carles de València. I afegeix: «Sembla que els moviments corporals, els grans gests, poden fer una espècie de dansa rítmica que el cos interpreta com una sensació única per a gaudir de l’espai, del temps… i, en aquest cas, de l’infinit perquè sobrepassa els límits del quadre i s’expandeix».

Mètode, un punt de trobada entre ciència i art

«Space for art» sorgeix a partir de la col·laboració de l’artista amb la revista Mètode en el monogràfic dedicat a L’univers violent. Astrofísica d’altes energies i cosmologia al segle XXI. En aquest número, Aurora Valero interpretava des de la pintura l’origen de l’univers i els fenòmens de l’espai. Els responsables de l’Institut de Sistemes Espacials de la Universitat de Stuttgart van conèixer l’obra i van convidar Aurora Valero a desenvolupar aquesta mostra que acaba d’inaugurar-se. «És la primera vegada que aquest centre acull una exposició d’art i per això no disposa d’un lloc específic sinó que les obres ocupen tots els espais» explica l’artista des de Stuttgart.

Aurora Valero considera un repte alhora que una experiència extraordinària haver realitzat una visió artística del cosmos: «Eixir d’allò quotidià, endinsar-se a l’espai i l’univers, atendre les seus transformacions estructurals i rítmiques… ha estat fantàstic». L’artista explica que ha volgut fer una interpretació totalment plàstica: «He fugit de representar les imatges segons les experiències acadèmiques o audiovisuals que són conegudes». En definitiva, afegeix, ha intentat expressar la unitat de la vida «perquè tot és com si hi hagués un principi universal, tant per a la construcció de la vida, com per a la de la pintura o la de qualsevol altra cosa».

En aquest vídeo, Una mirada al cosmos, Aurora Valero explicava la seua contribució en el monogràfic de Mètode i anunciava la col·laboració amb la Universitat de Stuttgart que s’ha concretat en aquesta exposició, «Space for art».

© Mètode 2018
Periodista. Revista Mètode.