El càncer infantil i juvenil a Espanya, qüestió de salut pública

La periodista Lucía Sapiña aborda a la seua tesi l’enfocament dels mitjans

El recentment estrenat programa de Doctorat en Estudis Històrics i Socials sobre Ciència, Medicina i Comunicació Científica compta des del passat divendres amb una nova doctora. Lucía Sapiña, periodista col·laboradora de la revista Mètode, va defensar el 21 de juny la seua tesi «La comunicació del càncer infantil i juvenil a Espanya (1960-2017). Una anàlisi a través de la premsa i d’Internet», dirigida pel director de Mètode, Martí Domínguez. La lectura va tindre lloc al saló d’actes de l’Institut Interuniversitari López Piñero, seu d’aquest programa de doctorat emmarcat dins de la iniciativa conjunta de la Universitat d’Alacant, la Universitat de València i la Universitat Miguel Hernández per a la formació de postgrau en història i comunicació de la ciència.

Lucía Sapiña, llicenciada en Periodisme i Màster en Història de la Ciència i de la Comunicació Científica, és la impulsora de l’Observatori de les Dues Cultures, grup de recerca vinculat a la revista Mètode dedicat a estudiar les relacions entre el periodisme i la ciència. La seua recerca s’ha focalitzat en el tractament dels temes relacionats amb la salut per part dels mitjans de comunicació. En aquest sentit, destaca el seu paper com a coordinadora del número 88 de Mètode, Comunicar la salut, que des de distintes perspectives emfatitzava la importància d’una bona comunicació per a la defensa de la salut pública, així com la seua notable participació en els números 77, La línia roja –en què s’analitzava l’evolució de la concepció del càncer a diverses escales– o el 96, Narrar la salut, que mostrava diferents representacions de la malaltia i la salut presents a la literatura. A banda d’això, Sapiña ha publicat diversos articles a revistes indexades com Journal of Cancer Education o Estudios sobre el Mensaje Periodístico.

La seua tesi dedicada a l’estudi del càncer infantil i juvenil a Espanya a través de la premsa i d’Internet és la culminació d’aquesta tasca investigadora que ha desenvolupat en els darrers anys. Amb una metodologia mixta, Sapiña no només ha analitzat els diversos enfocaments de la qüestió per part de la premsa escrita (mitjançant l’anàlisi dels quatre diaris amb més vendes no esportius a l’Estat espanyol: El País, La Vanguardia, ABC i El Mundo), sinó que també ha realitzat enquestes i entrevistes entre joves malalts de càncer, pares i metges. Tot plegat, aquest estudi li ha servit per a traure conclusions molt rellevants sobre a qui o a on recorren els pacients per a obtenir informació sobre la seua malaltia o la dels seus fills; què pensen els metges sobre aquest procés de recerca paral·lela que fan els seus pacients, així com quines són les principals fonts d’informació per als mitjans tradicionals a l’hora d’abordar un tema tan sensible.

El tribunal de la tesi va estar compost per Carmen Peñafiel, catedràtica de Periodisme de la Universitat del País Basc/EHU; Vicent Salvador, catedràtic de Filologia Catalana a la Universitat Jaume I, i Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme a la Universitat de València. Tots tres van concordar en la gran excel·lència de la tesi i van encoratjar Lucía Sapiña a continuar aprofundint en un tema tan rellevant per a la salut pública com és la seua comunicació a través de la premsa i d’Internet.

© Mètode 2019