«L’amfibi», un nou periòdic per a l’Albufera

La Fundació Assut posa en marxa un diari d’informació sobre el Parc Natural

El passat divendres, 5 de juliol, la Fundació Assut va presentar el seu nou projecte: L’amfibi, el periòdic de l’Albufera, a la seu de l’Oficina de gestió tècnica del Parc Natural de l’Albufera. Aquest nou mitjà de comunicació té com a objectiu donar a conèixer la realitat d’aquesta zona humida i fomentar el compromís en la seua recuperació i conservació.

«La idea va sorgir fa molts anys», explica Vicent Llorens, periodista i publicitari de l’equip tècnic de la Fundació Assut. «Ja s’han dut a terme altres intents d’ajuntar a la gent en un projecte on tinguera lloc la comunicació i el debat entre tots ells.»

L’amfibi consta de 24 pàgines i compta amb una primera tirada de 10.000 exemplars. A més, la seua periodicitat és quadrimestral, i està especialment dirigit als habitants de l’Albufera i el seu entorn immediat. No obstant això, els seus visitants habituals o puntuals trobaran en ell informació que els permeta apropar-se al Parc Natural.

Cada volum del diari girarà al voltant d’un tema d’importància per a l’Albufera, i inclourà un reportatge llarg, entrevistes, informació sobre tradicions, notícies, etc. A més, en forma de seccions fixes, es trobaran continguts creats pels alumnes de diferents centres d’educació secundària de la zona i una ruta en bici diferent pel Parc. En el primer volum de L’amfibi el tema radica en la qualitat de l’aigua, pel que es parla sobre la pesca i el cultiu d’arròs tradicionals, el pas de les aus migratòries i els seus beneficis, i el valuós treball dels voluntaris que netegen el Parc Natural de plàstics, entre altres.

Membres de la Fundació Assut a la presentació de «L’amfibi», el nou periòdic per a l’Albufera. / Foto: Luis Vidal.

La veu de l’aiguamoll

El Parc Natural de l’Albufera, situat a uns pocs quilòmetres de la ciutat de València, és un territori únic, amb una identitat i unes característiques pròpies. L’amfibi pretén donar-li èmfasi a la importància d’aquest parc natural, tant pel manteniment i la millora de la biodiversitat com per a la conservació d’uns modes de vida i unes tradicions irrepetibles. «El coneixement implica conservació», afirma Vicent Llorens. A banda, també se li dóna una gran importància a la nostra llengua, ja que L’amfibi es publica en valencià, i pròximament comptarà també amb una versió en línia en castellà, la qual estarà disponible a la pàgina web  lamfibi.org.

El naixement del projecte

El nou periòdic sorgeix també de l’evidència d’una creixent preocupació social entorn de les amenaces i els conflictes que apressen l’Albufera. Aquesta inquietud s’ha constatat, de fet, en diverses iniciatives durant els últims anys, com el desenvolupament del projecte de conscienciació Seducció ambiental –conclòs en 2013–, la creació de la plataforma Albufera Viva o la celebració de trobades entre agents socials, com la Setmana de l’Albufera, en què van participar mig centenar d’entitats vinculades a aquest aiguamoll, i reunions d’experts, com el simposi El Parc Natural de l’Albufera, ara, que es va celebrar el 2016.

L’amfibi compta amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport a través de les subvencions de foment del valencià, està patrocinat per la Fundació Aigües de València i té el suport de GA Alimentària i el Grup Nuova SESAC. La Generalitat Valenciana, mitjançant Medi Ambient, i l’Ajuntament de València, han mostrat també el seu compromís amb la continuïtat del projecte. Per als nous volums, la Fundació Assut contempla a més l’opció d’obtenir finançament a través d’insercions publicitàries convencionals.

© Mètode 2019
Estudiant del Màster en Biodiversitat: Conservació i Evolució (Universitat de València).