Roberto García-Roa, premiat de nou per la British Ecological Society

Les fotografies del col·laborador de Mètode triomfen de nou en el certamen

El fotògraf i investigador Roberto García-Roa ha sigut guardonat amb el primer premi al concurs Capturing Ecology, organitzat per la British Ecological Society. Amb la seua fotografia Shadows, que obre aquesta notícia, el col·laborador de Mètode s’ha situat com a guanyador absolut de la competició. És la tercera vegada que García-Roa s’endú aquest reconeixement per part de la British Ecological Society, que ja el va nomenar guanyador absolut els anys 2015 i 2019.

Shadows, la fotografia guanyadora, té molta història al darrere, tal com ens explica el mateix Roa. Ens mostra un exemplar d’Osteocephalus helenae, una espècie de granota que es troba distribuïda per la conca amazònica; en concret a Brasil, Guyana, Guaiana francesa i el sud del Perú. Aquest exemplar, però, va ser «capturat» per García-Roa en la reserva Fauna Forever en Tambopata (Perú), on no s’hi havia trobat mai malgrat els esforços de l’equip encarregat del monitoratge de la zona. De forma sorprenent, diferents individus de l’espècie van aparèixer als transsectes situats per l’àrea, fet que va permetre a García-Roa fotografiar la granota en 2021. L’inventari biològic en zones amb molta biodiversitat és essencial, segons Roa, perquè «mai no saps el que trobaràs». Cobra particular importància en zones que suporten grans dosis de pressió humana, com és el cas d’aquesta àrea en particular on la mineria il·legal amenaça la riquesa natural, tal com ens explica l’investigador.

En el certamen d’aquest any, García-Roa també ha guanyat la categoria «Ecology in action», amb la fotografia Bruma. Amb aquests premis, García-Roa suma el segon guardó de l’any, ja que en agost va ser premiat al concurs que organitza anualment la revista BMC Ecology and Evolution. En aquella ocasió, la foto The story of a conquest ens mostrava la inquietant relació de parasitisme de l’anomenat fong «zombie» del gènere Ophiocordyceps amb una mosca. També ahir dijous 1 de desembre, García-Roa va fer públic que una de les seues fotografies ha estat escollida per a participar en el concurs People’s Choice Awards del prestigiós certament Wildlife Photographer of the Year. La instantània, que capta un moment bel·licós entre una vespa de la família Pompilidae i una aranya Cnetus, també prové de la visita de Roa a Tambopata, i pot votar-se ací.

Fotografia per a la conservació

Bruma. Roberto García-Roa

Aquesta imatge ens mostra el tràgic final d’una àguila perdiguera anomenada Bruma, equipada amb un GPS només quan era un pollet. L’equip del Dr. Pascual López López, de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València, en feia el seguiment, dins d’un projecte orientat a evitar les electrocucions d’aus. Segons ens explica Roa, les dades recollides durant el transcurs de la vida de Bruma van ser molt valuoses per a conèixer més aquesta espècie, incloent-hi les possibles causes de mort. El dispositiu va permetre identificar les torres d’alta tensió que hauria visitat l’au just abans de morir, fet que obligà l’empresa responsable a prendre mesures per a evitar-ne nous casos. La col·laboració de Roa amb aquest projecte «és un exemple clar de com la ciència i la fotografia poden formar un binomi poderós a l’hora de visibilitzar una problemàtica ambiental», segons ens indica.

Tal com ens explica, per a ell és un motiu de felicitat el fet que les imatges guardonades mostren la importància de la fotografia com a eina per a la conservació. «La fotografia és un camí alentidor mitjançant el qual podem reconciliar-nos amb la natura» explica el biòleg evolutiu, que coordinarà el pròxim número de la revista Mètode, dedicat justament al rol fonamental de la fotografia en la creació de coneixement científic.

© Mètode 2022