‘Abecedari socioecològic’, de Ramon Folch, nou llibre de Mètode

El volum recull els articles de la secció «Sociofolcologia», a més de textos inèdits

Abecedari socioecològic

En una societat com l’actual, complexa i en permanent canvi, cal redefinir i revisar els conceptes que ens permeten entendre el present i imaginar el futur immediat. Especialment, aquells de caràcter socioambiental i sostenibilista. Amb aquesta idea es presenta el nou volum de la col·lecció «Monografies Mètode», una obra per a reflexionar sobre els reptes actuals.

Abecedari socioecològic. Diccionari portàtil parcial i accidental recull i actualitza les columnes publicades pel biòleg i socioecòleg Ramon Folch durant els darrers onze anys en la revista Mètode, publicació editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València. A més, l’autor ha ampliat el volum amb un bon nombre d’articles inèdits que ens acosten a qüestions destacades de la nostra societat com les epidèmies, l’ús i abús de l’energia, la relació amb els recursos naturals i el nostre entorn, el pensament científic, la tecnologia… En total, 79 entrades ordenades alfabèticament i entre les que trobem conceptes com aprendre, comunicar, economia, intel·lectual, metre, migració, pandèmia, reciclar, sostenibilitat i un extens i ben triat llistat.

«El llibre ens acosta a qüestions destacades de la nostra societat com les epidèmies, l’ús i abús de l’energia, la relació amb els recursos naturals i el nostre entorn, el pensament científic, la tecnologia…»

Ramon Folch ens presenta aquestes idees amb un enfocament socioecològic, una perspectiva indubtablement pròpia que aporta una mirada transdisciplinària (i incisivament volteriana). Com explica el mateix Ramon Folch en la introducció del llibre, Voltaire publicava el 1764 el seu Dictionnaire philosophique portatif ou La raison par alphabet i contribuïa així a les obres que exposaven els principals conceptes d’una determinada disciplina en forma de repertori de termes. Voltaire, per donar-li més difusió, es va decantar pel format anomenat «portàtil», que equivaldria a l’actual llibre de butxaca. Així, aquest Abecedari socioecològic se subtitula Diccionari portàtil parcial i accidental, com declara l’autor: «en homenatge a Voltaire i en reconeixement del seu caràcter incomplet i ocasional».

En resum, un llibre, en format de repertori enciclopèdic, que constitueix una magnífica navalla multiús que ens permet perfilar coneixements i modelar-ne de nous per afrontar els reptes del present postindustrial i per projectar un futur equitatiu i sostenible.

El llibre compta amb un pròleg a càrrec del biòleg i director de Mètode, Martí Domínguez, per a qui els articles de Ramon Folch «són una pura filigrana estilística, amb un fons que és una decantació del seua personalitat intel·lectual. Són peces literàries absolutament irrepetibles». L’obra està il·lustrada per l’artista valenciana Anna Sanchis, qui també col·labora en les columnes de Ramon Folch des dels inicis de la secció en  la revista.

El volum, editat per la revista Mètode de la Universitat de València, ha comptat amb el patrocini d’Agbar i la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans. Els subscriptors de la versió impresa de Mètode rebran la monografia juntament amb el número 108, però el llibre també es podrà adquirir a través de la web de Publicacions de la Universitat de València.

L’autor

Ramon Folch

Ramon Folch amb el premi Nat 2020, guardó rebut recentment en reconeixement a la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient ./ Foto: Museu de Ciències Naturals de Barcelona

Ramon Folch (Barcelona, 1946) és doctor en Biologia i socioecòleg, així com expert en gestió territorial, urbanística i energètica. És fundador i president d’ERF (Estudi Ramon Folch & Associats), membre del Capítol Espanyol del Club de Roma, membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans i conseller d’Aigües de Barcelona.

Ha participat en nombrosos projectes de recerca i cooperació desenvolupats a Europa, Àfrica i Amèrica Llatina. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona i del Foro Latinoamericano de Ciencias Ambientales (La Plata, Argentina), consultor ambiental de la UNESCO (París) i president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya. És autor d’una quarantena de llibres (traduïts a distintes llengües) i de diverses exposicions i productes audiovisuals. Des de 2009 col·labora regularment amb la revista Mètode.

«Monografies Mètode», una col·lecció per a divulgar la ciència

 Abecedari socioecològic és el volum número 11 de la col·lecció «Monografies Mètode», una sèrie de llibres que, amb un caràcter divulgatiu i una edició acurada,  permeten aprofundir en el coneixement de diversos temes relacionats amb la ciència. Fins ara, s’han editat les següents monografies: Albert Einstein. El seu segle i la seua ciència; Els nostres naturalistes; Charles Darwin. Autobiografia; Bestiari; Oxigen; Herbari. Viure amb les plantes; Científics lletraferits; El jardí animat; Estimats volcans; i La ciència a taula.

© Mètode 2021