La Falla Immaterial reflexiona sobre el concepte de ciutat

La 8ª edició del projecte, impulsat per l'ETSE-UV, representa conceptes de l'espai ciutadà a través de peces físiques i virtuals amb intel·ligència artificial

Presentació Falla Immaterial 2024 Universitat de València

El Centre Cultural La Nau va acollir el dijous 29 de febrer la inauguració de la vuitena edició de la Falla Immaterial de la Universitat de València, un projecte impulsat per l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE-UV).

La instal·lació física del projecte rep el nom d’[In]Tocable i consta d’un espai de 8 metres per 8 metres dividit en quatre dimensions (Tocable, Intocable, Possible i Impossible) i que conté al voltant de trenta peces a escala humana, les quals podran ser organitzades pel públic que visite el claustre de La Nau fins al 24 de març.

En cada edició, el projecte de la Falla Immaterial reflexiona al voltant d’un concepte diferent. Aquest any, s’utilitzen les figures materials per a repensar allò que forma València en funció d’elements estructurals que la configuren, com són el turisme, els éssers vius, la igualtat, el treball, l’oci, etc. Francisco Grimaldo, subdirector de l’ETSE-UV i director de la Falla Immaterial, ens convida a jugar amb les formes geomètriques que representen aquests conceptes.

Presentació Falla Immaterial de la Universitat de València de2024

Un moment de la presentació de la 8ª edició de la Falla Immaterial de la Universitat de València. / C. Viciano

Tant en l’espai físic com en el virtual (www.fallaimmaterial.com), les diferents peces estan a disposició del públic, que pot classificar-les segons la importància que li atorgue a cadascuna. En els dos casos, es poden observar les jerarquies de la resta de participants. L’objectiu, tal com conta Pablo Gómez, estudiant del grau en Enginyeria Multimèdia de l’ETSE-UV i part de l’equip del projecte Falla Immaterial, «és recollir dades de les preferències de la ciutadania i fer un estudi al respecte».

A més, una altra novetat de la present edició de la Falla Immaterial és la possibilitat de fer-se una foto amb un codi QR i amb aquell concepte que escollim. El director del projecte matisa que «l’objectiu és ficar la tecnologia al servei de la cultura festiva, que ho passem bé, però que no deixem de pensar en el nostre futur i en la València que volem».

L’acte d’inauguració, amenitzat per la banda de dolçaines de la universitat, també va comptar amb les intervencions d’Ester Alba, vicerectora de Cultura i Societat de la UV; Reyes Pe, l’artista tèxtil que ha col·laborat amb l’equip científic i artístic; i Juan Carlos Caballero, regidor de Transparència, Informació i Defensa de la Ciutadania de l’Ajuntament de València.

© Mètode 2024
Estudiant de Periodisme (Universitat de València).