‘Cròniques de l’ADN’ inicia la nova col·lecció de llibres electrònics «eMètode»

Pere Puigdomènech presenta un recull de les seues columnes científiques

Cròniques de l'ADN - Pere Puigdomènech

La revista Mètode, editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, publica el llibre Cròniques de l’ADN, un recull dels articles escrits pel científic català Pere Puigdomènech al llarg de deu anys en El Periódico de Catalunya amb el qual la revista posa en marxa una nova col·lecció de llibres electrònics i gratuïts. El primer títol de la col·lecció «eMètode» compila més de 150 articles provinents de les seccions regulars de Pere Puigdomènech en El Periódico entre 2008 i 2018: d’una banda, «L’ADN de la setmana», on l’autor analitzava algun descobriment o esdeveniment científic rellevant recent, lligat, en moltes ocasions, a les noves tècniques de seqüenciació de l’ADN que estaven permetent obtenir el genoma complet de moltes espècies de plantes i animals. De l’altra, Pere Puigdomènech també participava, en alternança amb altres col·laboradors, a «Els dissabtes, ciència», part de la secció d’Opinió d’El Periódico, on solia reflexionar sobre aspectes relacionats amb el món de la recerca científica, com l’infrafinançament, la manca de recursos i estructures o també els dilemes ètics proposats per les tecnologies emergents.

El director de la revista i de la col·lecció, Martí Domínguez, ha volgut destacar l’esforç que hi ha al darrere d’aquesta nova iniciativa de la revista, que ha implicat un gran treball d’edició, a càrrec de Susanna Ligero, i de maquetació, per part de José Luis Iniesta, així com d’adaptació del text al format electrònic i interactiu, i que se suma a les revistes i llibres ja editats per Mètode: l’edició trimestral en català i castellà, l’anuari Mètode Science Studies Journal, el portal web Mètode, la col·lecció de llibres «Monografies Mètode» i ara aquesta nova col·lecció electrònica.

El llibre

Umami - Cròniques de l'ADN

El format digital de l’obra permet una experiència de lectura interactiva: a banda de les habituals eines de navegació dels llibres electrònics, molts articles de les Cròniques contenen enllaços a les publicacions científiques que van inspirar-ne el tema principal. / Mètode

Cròniques de l’ADN presenta set parts diferenciades d’acord amb l’heterogeneïtat de temes tractats per Puigdomènech a les seues columnes: la primera se centra en el genoma humà, mentre que la segona aborda diversos casos de genomes d’animals i plantes obtinguts durant aquest període. Sense deixar de banda les qüestions relacionades amb la seqüenciació d’ADN, les tres parts següents naveguen per temes de gran interès com són la relació dels humans amb el menjar, el medi ambient, així com les noves idees i línies d’investigació en el món científic. Les dues últimes parts se centren en les complexes interseccions entre ciència i ètica i, per últim, ciència i política. Cadascuna de les parts aplega textos tant de «L’ADN de la setmana» com de «Els dissabtes, ciència», en ordre cronològic. En molts d’aquests, lectors i lectores trobaran enllaços als articles científics que n’inspiraren el tema principal. L’obra, a més, compta amb il·lustracions de Xavier Sepúlveda i amb un pròleg a càrrec d’Antonio Madridejos, periodista especialista en ciència d’El Periódico.

De l’ADN del càncer al genoma del pop; dels incendis forestals a Xylella fastidiosa; del Gran Col·lisionador d’Hadrons a les ones gravitacionals; de Barack Obama a Donald Trump. Cròniques de l’ADN ofereix una magnífica panoràmica d’una dècada clau en la recerca científica, a través d’una veu experta, enriquidora i oberta com és la de Pere Puigdomènech.

Aquesta obra està publicada en accés obert, i podeu descarregar-la ací (per a una lectura òptima es recomana Lithium per a Android, Apple Books per a iOS i Calibre per a PC).

Pere Puigdomènech

L’autor

Pere Puigdomènech, que va coordinar l’edició del número 100 de la revista Mètode, és professor d’investigació del Centre de Recerca en Agrigenòmica (CSIC-IRTA-UAB-UB) de Cerdanyola (Catalunya), i un dels perfils científics clau de l’Estat espanyol. A banda de dècades dedicades a la investigació científica,  compta amb una llarga trajectòria en la divulgació de la ciència a través de diversos formats i mitjans, de la qual aquesta obra és testimoni.

«eMètode», nova col·lecció de publicacions en format digital

Amb Cròniques de l’ADN, la revista Mètode enceta una nova col·lecció de llibres de divulgació que s’uneix a la de «Monografies Mètode». «eMètode» aposta per l’edició en format digital i d’accés lliure, com a nova estratègia de difusió de materials de divulgació científica de qualitat. Les obres d’aquesta col·lecció podran descarregar-se a través de la web de la revista de forma completament gratuïta en format de publicació electrònica (epub). Entre d’altes avantatges, aquest format permet navegar pels continguts de forma distinta a l’habitual, amb enllaços externs, interns, etc., que n’augmenten la riquesa com a material de consulta.

«eMètode» està concebuda com una eina per a donar difusió a una versió divulgativa de materials com tesis, investigacions, recopilacions d’articles, etc., en català. Així, la col·lecció està oberta noves propostes que ens podeu fer arribar a través de [email protected]. L’equip editorial avaluarà la vostra proposta i, en cas de ser seleccionada, concretaria les passes següents per a la seua publicació. Per a qualsevol dubte al respecte, escriviu-nos al mateix correu: [email protected].

© Mètode 2020