La ciència des de la ficció

El CSIC convoca la desena edició d’Inspiraciència

Inspiraciència 2020

Cartell de l’edició Inspiraciència 2020.

Un any més, ciència i literatura es fonen i combinen en la que ja és la desena edició del concurs de relats curts Inspiraciència. La iniciativa, convocada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, convida, tal com s’indica en la seua web, a «pensar i imaginar la ciència des de la ficció». Així, abans del 21 de juny (termini ampliat), totes les persones que vulguen participar-hi podran enviar els seus relats d’inspiració científica, en castellà, català, gallec o euskera.

Les condicions són senzilles: aquests relats d’inspiració científica poden tindre un màxim de 800 paraules i han d’estar escrits en alguna de les llengües esmentades. A més, sempre que estiguen redactats en llengües distintes, cada participant podrà enviar fins a quatre relats. S’han de presentar sota pseudònim a alguna de les dues categories amb què compta el certamen: jove (de 12 a 17 anys) o adult (a partir dels 18 anys).

En aquesta edició, el concurs torna a la seua ciutat d’origen per a guardonar als guanyadors del 2020. La Residència d’Investigadors de Barcelona acollirà, per tant, l’entrega de premis de X Inspiraciència, la celebració de la qual està prevista en els pròxims mesos. Els autors dels relats elegits en cada idioma i categoria podran obtenir guardons com ara cursos d’escriptura en escoles de prestigi, llibres electrònics o subscripcions a revistes.

Aquesta iniciativa no només suposa una interdisciplinarietat, sinó també una col·laboració transversal amb diferents institucions científiques i culturals. Entre elles es troba la revista Mètode, que publicarà els relats guanyadors de la categoria jove en castellà i en català. El projecte, impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya, compta també amb el suport de les delegacions del CSIC a Andalusia, Aragó, Galícia, les Illes Balears, Madrid i València, i també el de nombrosos instituts i entitats.

© Mètode 2020