Publiquem una nova edició de l’aparador web de llibres amb algunes de les novetats en divulgació científica que ens han deixat les últimes setmanes del 2020. En aquest llistat, trobareu llibres sobre història de la ciència, canvi climàtic, virus, bacteris i patògens, però també propostes més visuals que combinen il·lustracions amb divulgació de diferents maneres i per a abordar temes ben diversos. Esperem que us siguen d’utilitat si encara teniu algun regal per enllestir!
El físico y el filósofo
Jimena Canales
Traducció d’Àlex Guàrdia Berdiell
Arpa. Barcelona, 2020. 512 pàgines.
Jimena Canales, doctora d’ Història de la Ciència per la Universitat de Harvard, ens transporta a un dels debats més complexos i fascinants del segle XX. Aquest va tindre lloc el 6 d’abril de 1922 a París i el van protagonitzar el físic Albert Einstein i el filòsof Henri Bergson, al voltant del concepte del temps. Segons l’autora, la col·lisió d’aquelles dues visions contraposades va
aprofundir el solc obert entre ciències i humanitats i va alterar la percepció que es tenia sobre el temps i com el comprenem. L’obra ens permet acostar-nos als pensaments d’aquestes dues grans figures, veure el perquè de les seues postures irreconciliables i les conseqüències d’aquella topada entre gegants.
Qui apagarà aquest incendi?
Historia i perspectives davant l’emergència climàtica
Traducció d’Aurora Ballester
Andreas Malm
Tigre de Paper. Manresa, 2020. 191 pàgines.
Els efectes de les activitats humanes en el planeta són molts i molt diversos, però les causes del canvi climàtic responen indubtablement a l’ús desbocat dels combustibles fòssils des de finals del segle XIX. Aquesta és la tesi principal d’Andreas Malm, professor de la Universitat de Lund (Suècia), en aquest llibre on fa memòria històrica de l’actual emergència climàtica per tal d’entendre-la millor. Aquest contundent assaig assenyala els perills de no actuar de forma immediata i radical contra l’economia fòssil (sobretot per a determinades zones del planeta), tot proposant mesures per a fer-ho.
Nyam!
Sobre allò que mengem
Diana Oliver
Andana editorial. Picassent, 2020. 84 pàgines.
Aquest àlbum il·lustrat presenta les claus d’una alimentació saludable de forma didàctica i atractiva, orientada als més joves de la casa i també a les seues famílies. L’obra, però, va més enllà d’una proposta d’hàbits saludables i aborda qüestions complexes, tal com per què els humans mengem (per nodrir-nos, però també per a celebrar, relacionar-nos, etc.), la diversitat del menjar segons les cultures, la relació entre la dieta i la salut, i com cuidar el planeta gestionant millor la preparació dels aliments o prescindint de plàstics d’un sol ús.
100 coses que cal saber dels virus
Daniel Closa Oliver
Cossetània. Valls, 2020. 216 pàgines.
El divulgador Daniel Closa presenta aquest abecé dels virus compost de cent conceptes fonamentals per a entendre bé aquests organismes extremadament simples que han acompanyat els éssers humans des dels seus inicis evolutius. Així, en les seues planes, aprendrem què són exactament els virus, quin és el seu estatus en entre els éssers vius i els elements inanimats, la diferència entre un virus d’RNA i un de DNA, com poden afectar també els bacteris, els factors clau de virus com el de l’Ebola, del xarampió o de la poliomielitis i, per descomptat, el SARS-CoV-2, entre molts altres.
Ciencia en pequeñas dosis
Reflexiones sobre ciencia y evolución
Andrés Moya
Ediciones Cálamo. Palència, 2020. 368 pàgines.
Què és la ciència? Com aporta coneixement? Quins són els seus límits? Com es desenvolupa actualment? Importa si el finançament és públic o privat? Quina relació té amb altres tipus de coneixements? Què aporta a esferes com la filosofia o la política? Com hem evolucionat els éssers humans? Per què és important saber-ho? El catedràtic de Genètica de la Universitat de València Andrés Moya presenta aquesta obra que serveix com a clau mestra al món de la ciència i a tot el que ens aporta el seu mètode d’obtenir saber, que resultarà particularment útil i reveladora per a aquells que no s’hi ha endinsat mai.
Terra insecta
El mundo secreto de los insectos
Traducció d’Alejandra Ramírez Olvera
Ariel. Barcelona, 2020. 216 pàgines.
La biòloga Anne Sverdrup-Thygeson ens transporta al món dels insectes i les seues innumerables i imprescindibles contribucions al medi ambient. Els insectes són la font d’aliment de nombroses espècies «emblemàtiques» dins de l’imaginari humà de la natura, com els ocells o els mamífers, però a banda tenen un rol fonamental en la pol·linització de les plantes, la reducció dels residus biològics i el manteniment de l’equilibri en un món on la biodiversitat no deixa de decréixer. Aquesta obra ens permetrà conèixer aquests éssers diminuts però d’enorme importància.
Historia de las bacterias patógenas
José Ramon Vivas
Guadalmazán. Còrdova, 2020. 336 pàgines.
La resistència bacteriana és un dels reptes presents i futurs a què la humanitat haurà de fer front. Els bacteris ja habitaven el planeta abans que els éssers humans els acompanyaren i durant bona part d’aquesta història compartida, els bacteris patògens han estat una de les principals causes de mortalitat humana, fins ben entrat el segle XX. Aquesta obra és una aproximació històrica a l’evolució dels bacteris patògens i a les ments brillants que van aconseguir que disposarem del coneixement necessari per a poder combatre’ls.
L’alfabet de l’estadística
Diversos autors
Universitat de Barcelona. Barcelona, 2020. 172 pàgines.
Els termes estadístics formen sovint part de les afirmacions de persones expertes en temes com la salut o la tecnologia, entre d’altres. No obstant això, sovint es remarcar la manca d’alfabetització estadística per part de la població general, que impedeix la comprensió de gràfics de projeccions, prediccions de probabilitat, dades d’incidència, etcètera. Aquesta obra està orientada a aquest públic ampli que vol entendre millor el rol de l’estadística a la seua vida quotidiana, amb conceptes il·lustrats i una nota biogràfica de científiques que han participat en el seu desenvolupament.
La mirada neandertal
Valentín Villaverde Bonilla
Publicacions de la Universitat de València. València, 2020. 298 pàgines.
El catedràtic de la Universitat de València Valentín Villaverde publica aquest notable assaig al voltant de l’origen dels impulsos artístics en els humans, i si aquest tret que s’ha considerat definitori d’Homo sapiens també es trobava arrelat en els neandertals. Així, l’obra va més enllà de l’exposició ordenada de literatura científica i entra en el terreny de l’anàlisi per tal d’«establir un panorama explicatiu del naixement de l’art visual». L’autor ens retrotrau a les primeres evidències que tenim del desenvolupament de la capacitat simbòlica (i artística) dels homínids que va convertir la cultura en un avantatge evolutiu primordial.
Animales ejemplares
Juan Ignacio Pérez i Yolanda González
Next Door Publishers. Pamplona, 2020. 288 pàgines.
L’editorial Next Door Publishers afegeix a la seua col·lecció d’obres il·lustrades «Lienzos y Matraces» una nova peça, de nou de gran bellesa visual i textos extremadament cuidats. Cada capítol recull un aspecte del funcionament dels animals que exemplifica com les diferents espècies s’han adaptat a entorns molts diversos del planeta. Aprendrem, per exemple, com la foca pot alentir els batecs del seu cor fins als deu per minut durant una immersió prolongada, o com la tortuga llaüt és l’únic rèptil capaç de continuar actiu per sota dels 4 ºC, fet que li ha permés estendre’s per gairebé tots els mars del planeta. Art i ciència conjuminats en una aproximació captivadora al món animal.