Ramon Folch guanya el Premi Nat

El socioecòleg i col·laborador de Mètode rep el guardó per la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient

Ramon Folch

El biòleg i socioecòleg Ramon Folch ha estat guardonat amb el Premi Nat 2020, una distinció honorífica que atorga el Museu de Ciències Naturals de Barcelona a persones o institucions que han aportat una nova mirada a la divulgació de les ciències naturals. El premi a Ramon Folch és un reconeixement a la seua tasca de recerca, divulgació i defensa de la biodiversitat i el medi ambient, així com per la creació d’innovadores tècniques científiques i educatives que han tingut un gran impacte en molts àmbits professionals i en la sensibilització de la societat envers la natura. En l’edició d’enguany, també ha estat premiada amb la Menció d’Honor Nat, a títol pòstum, la microbiòloga Lynn Margulis

Ramon Folch (Barcelona, 1946) és doctor en Biologia i socioecòleg. És fundador de l’Estudi Ramon Folch i Associats (ERF) i expert en gestió territorial, urbanística i energètica. També és membre del Capítol Espanyol del Club de Roma, membre emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans i conseller d’Aigües de Barcelona. Ha estat professor de la Universitat de Barcelona i del Foro Latinoamericano de Ciencias Ambientales (La Plata, Argentina), consultor ambiental de la UNESCO (París) i president del Consell Social de la Universitat Politècnica de Catalunya.

En la revista Mètode col·labora des de fa onze anys amb la seua secció «Sociofolcologia» on, a través dels seus articles, reflexiona sobre els reptes energètics i mediambientals del present i del futur. Actualment, Mètode prepara un nou volum de la col·lecció «Monografies Mètode» titulat Abecedari socioecològic que, no només recull i actualitza els textos de Ramon Folch en la revista sinó que incorpora nous articles totalment inèdits. Un volum, il·lustrat per Anna Sanchis,  i que  ens acosta, des  d’una mirada socioecològica, a temes com les epidèmies, l’ús i abús de l’energia, la relació amb els recursos naturals i el nostre entorn, el pensament científic i la tecnologia, entre altres.

Ramon Folch impartirà la conferència Difondre coneixement més que divulgar curiositats en l’acte de lliurament del premi que tindrà lloc el pròxim 25 de novembre a les 18,30 h. L’esdeveniment  podrà seguir-se en línia a través de l’enllaç: museuciencies.cat/preminat.

© Mètode 2020