Monografies Mètode

Les «Monografies Mètode» presenten una magnífica manera d’acostar-se a la ciència. Amb un caràcter eminentment divulgatiu i acurades edicions il·lustrades, els diferents títols de la col·lecció ens permeten descobrir nous aspectes i aprofundir en el nostre coneixement sobre personatges de la història de la ciència com Einstein, els nostres naturalistes o Charles Darwin.

Per aconseguir les monografies, pots dirigir-te al Servei de Publicacions de la Universitat de València.

La ciència a taula
Fernando Sapiña
Amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València
Mètode 10. València, 2019. 232 pàgines. PVP: 15,00 euros.

La ciència a taula

La ciència a taula recull els articles que el divulgador i científic Fernando Sapiña (1964-2018) va publicar puntualment la seua secció sobre ciència i gastronomia en la revista Mètode. El llibre, publicat amb la col·laboració de la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de València i amb edició a cura de Juli Peretó, presenta 42 articles sobre els principis físics i químics dels aliments i de les seues elaboracions, tots acompanyats d’una recepta culinària.

Un llibre on queda palesa la vocació divulgadora de Fernando Sapiña, amb uns textos a vessar de referències literàries i experiències quotidianes, d’anècdotes familiars i amicals. Un llibre en definitiva per descobrir la cuina i la seua ciència. Disponible a la venda  pròximament en la pàgina web del Servei de Publicacions de la Universitat de València.

Estimats volcans: El vulcanisme, del Pacífic a la Garrotxa
Arnau Folch i Duran, Joan Martí i Molist, i Llorenç Planagumà i Guàrdia
Amb la col·laboració de Juan Olivares
Monografies Mètode 9. València, 2018. 196 pàgines. PVP: 15,00 euros.

Estimats volcans: El vulcanisme, del Pacífic a la Garrotxa

Estimats volcans explica de manera precisa i entenedora com s’originen i com funcionen els volcans, a més d’analitzar els principals efectes associats a la seua presència per a ecosistemes i poblacions. El llibre, a càrrec d’Arnau Folch i Duran, Joan Martí i Molist i Llorenç Planagumà i Guàrdia, ens acosta també a les terres de la Garrotxa, una zona volcànica de valor ecològic incalculable.

Una obra indispensable per a conèixer amb rigor els mecanismes que regeixen l’energia interna de la Terra. Disponible a la venda en la pàgina web del Servei de Publicacions de la Universitat de València.

Llig-ne ací un fragment.

JARDI-ANIMAT

El Jardí Animat. Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibàñez. Monografies Mètode 8. València, 2015. 117 pàgines. PVP: 12,00 euros.

El Jardí Animat: Propostes per a gaudir de les plantes

Un llibre amb 21 propostes didàctiques al voltant del món de les plantes, elaborades pel Gabinet de Didàctica del Jardí Botànic de la Universitat de València. Un treball que naix fruit de l’estreta col·laboració de l’equip del Gabinet de Didàctica –integrat per Mª José Carrau, Pepa Rey i Olga Ibáñez– amb la revista Mètode i que recull algunes de les activitats publicades durant els últims en la revista.

Un llibre per donar a conèixer i gaudir amb les plantes amb activitats aptes per a menuts i grans i pensades per poder treballar a l’aula, en família o amb les amistats. Disponible a la venda en la pàgina web del Servei de Publicacions de la Universitat de València.

CIENTIFICS

Científics lletraferits. Jordi de Manuel i Salvador Macip (eds.). Monografies Mètode 7. València, 2014. 256 pàgines. PVP: 15,00 euros.

Científics lletraferits

Científics lletraferits, editat per Jordi de Manuel i Salvador Macip, reuneix 20 relats curts escrits per autors destacats de la literatura catalana amb formació científica o tecnològica. Els relats, cadascun dels quals està dotat amb personalitat pròpia, ens endinsen en universos plens d’enginys matemàtics, de referències a la biologia, la química o a la mateixa lògica de la investigació científica. Com afirmen en el pròleg els editors, «aquest és un llibre que demostra que el límits artificials que creem entre ciències i lletres es poden esborrar amb èxit».

El llibre compta amb la col·laboració de l’artista Jaume Plensa, qui ha cedit diverses obres per a il·lustrar el recull de narracions. Disponible a la venda en la pàgina web de Publicacions de la Universitat de València.

HERBARI

Herbari: viure amb les plantes. Daniel Climent i Ferran Zurriaga. Pròleg d’Isabel Mateu. Monografies Mètode 6. València, 2012. 276 pàgines. PVP: 15,60 euros.

Herbari: Viure amb les plantes

Daniel Climent i Ferran Zurriaga presenten en aquesta obra un recorregut per algunes de les plantes, silvestres o cultivades, característiques del nostre paisatge. A través de les seues pàgines, els autors ens descobreixen la història, la cultura i les tradicions que s’amaguen darrere d’espècies vegetals com la garrofera, l’olivera, el margalló, el llentiscle o la figuera de pala, entre moltes altres. Un recull de textos etnobotànics on la ciència, la literatura i l’art ens descobreixen una nova forma d’acostar-nos a la botànica.

En total, setze capítols que reuneixen textos publicats en Mètode, ampliats i adaptats, i textos inèdits. Una proposta que es completa amb les obres de l’artista valencià Antoni Miró. A la venda en la pàgina web de Publicacions de la Universitat de València.

Oxigen

Oxigen. Una obra en 20 escenes, Carl Djerassi i Roald Hoffmann. Introducció de Mercè Piqueras. Monografies Mètode 5. València 2011. 96 pàgines. PVP: 10 euros.

Oxigen. Una obra en 20 escenes (Exhaurida)

Qui va descobrir l’oxigen? Lavoisier? Priestley? Sheele? Partint d’aquesta qüestió, Carl Djerassi i Roald Hoffman ens presenten Oxigen, una divertida obra de teatre en la qual plantegen dues situacions en moments històrics diferents. D’una banda, l’any 1777 amb la hipotètica reunió dels tres descobridors de l’oxigen. I, per un altra, l’any 2001, quan la Fundació Nobel acorda concedir un premi retrospectiu i ha de decidir qui dels tres ho mereix.

Alternant entre les dues èpoques, veurem com els científics del segle XVIII i els membres del Comitè Nobel del segle XXI tractaran de demostrar qui va ser el primer a descobrir l’oxigen i, per tant, va iniciar el camí de la revolució química. La monografia es completa completa amb les il·lustracions de l’artista valencià Javier Chapa.

MONOGRAFIA5

Bestiari. Bestiari català. Introducció i adaptació de Xavier Bellés. Monografies Mètode 4. València 2010. 96 pàgines. PVP: 10 euros.

Bestiari

Els bestiaris medievals són obres en prosa que presenten les característiques d’espècies animals reals o imaginàries i en fan una interpretació simbòlica. Els primers bestiaris es troben documentats ja al principi del segle XII, tot i que els seus antecedents s’allunyen molt més en el temps.

Amb aquesta edició, Mètode posa a disposició del lector el Bestiari català amb un llenguatge actual, al temps que el contextualitza gràcies a l’acurada introducció de Xavier Bellés. Aquesta proposta es completa amb els elegants dibuixos de Moisés Mahiques, que revisa la iconografia medieval.

A la venda en la pàgina web de Publicacions de la Universitat de València.

Autobiografia Charles Darwin

Autobiografia, Charles Darwin. Traducció de Jaume Terradas. Monografies Mètode 3. València, 2008. 150 pàgines. PVP: 10 euros.

Autobiografia de Charles Darwin

En 1876, Charles Darwin va decidir escriure els seus records personals i professionals amb l’objectiu de deixar un resum de la seua vida als seus descendents. No obstant això, després de la seua mort, la família del naturalista va considerar oportú ometre certs passatges que consideraren massa personals, sobretot aquells on Darwin manifestava el seu escepticisme sobre Déu i la religió.

El llibre que ara ofereix Mètode recupera aquestes omissions, seguint la transcripció realitzada per la seua néta Nora Barlow en 1958, en una acurada traducció de Jaume Terradas. A la venda en la pàgina web de Publicacions de la Universitat de València.

Llig la introducció de l’Autobiografia, per mà de Martí Domínguez: «Una doctrina detestable».

Naturalistes

Els nostres naturalistes, per Josep M. Camarasa i Jesús I. Català. Monografies Mètode 2. València, 2008. 2 volums, 382 pàgines. PVP: 20 euros.

Els nostres naturalistes (Exhaurida)

Premi Crítica Serra d’Or 2009

Presentada en dos volums, Els nostres naturalistes és una obra clau per conèixer i descobrir la nostra història natural des dels orígens fins a l’actualitat. Escrita amb rigor per Josep M. Camarasa i Jesús I. Català, i acompanyada amb les acurades il·lustracions de Mª Inmaculada Martínez Martí, és una magnífica manera d’aproximar-se als nostres estudiosos de la natura.

Albert Einstein

Albert Einstein. El seu segle i la seua ciència, per José Adolfo de Azcárraga. Monografies Mètode 1. València, 2005. 174 pàgines.

Albert Einstein: El seu segle i la seua ciència (EXHAURIDA)

L’any 1905 va constituir l’annus mirabilis d’Albert Einstein, amb la publicació d’uns articles que marcaren una fita per a la física contemporània. Un segle després, el 2005, se celebrava l’Any de la Física i la revista Mètode editava aquest llibre dedicat al físic escrit per José Adolfo de Azcárraga. Una visió contextualitzada del seu temps, dels seus companys, dels científics col·laboradors i rivals, inclús de la vida íntima del genial científic.

© Mètode 2011