Per què s’ha estés tan ràpidament el virus per tota Europa en aquests darrers mesos?

Pexels

El virus ha tornat a estendre’s en les diferents poblacions perquè hem rebaixat les mesures amb què caldria haver continuat durant una temporada molt més prolongada. El que hem vist és que la taxa d’expansió del virus ha estat diferent als diversos països, simplement per raó de quines eren les preparacions dels sistemes sanitaris i, en certa manera, per les recomanacions que han fet a la població en general.

Hi ha una gran heterogeneïtat entre els diferents països europeus. Com a cosa comuna? Que tots s’han quedat per davall del que serien els nivells adients, ideals, per a controlar l’expansió del coronavirus. No estava eliminat, no havíem acabat amb ell al principi de l’estiu i, evidentment, amb més o menys retard, estem recollint el que no es va fer durant aquells mesos. Així doncs, les raons són senzillament aquestes: no hem fet servir tot el que calia després de l’experiència guanyada en la primera onada. I jo crec que tots els països europeus estan ara en la mateixa situació que Espanya, que ha estat una mica capdavantera tot i que, en aquest sentit, el ser capdavanter no ha servit ni per a avisar als altres països que a ells també els podia passar.

És trist, però crec que és una errada a tots els nivells, socials i polítics, el fet de no haver sabut preparar-nos per a la possibilitat d’una segona onada com calia.

 Respon Fernando González-Candelas. Catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador de l’I2SysBio (UV-CSIC) i de FISABIO.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.

© Mètode 2020