Altra forma de contar la ciència

portada

Una iniciativa social que acosta la ciència als xiquets hospitalitzats. Un músic que dedica el seu disc a la poesia astronòmica amb la col·laboració d’un físic i un astrònom. O un programa artístic organitzat pel CERN. Totes aquestes són només algunes de les propostes que reuneix la segona edició de les Jornades de Divulgació Innovadora que se celebren els pròxims 17 i 18 d’octubre a Saragossa amb el lema «La ciència emociona. Contar-la, també». Dos dies durant els quals comunicadors, periodistes, professors o artistes es reuniran per compartir i reflexionar sobre altra forma de divulgar la ciència.

dins

Música i ciència també estan interconnectades. El músic Antonio Arias parlarà sobre el seu projecte Multiverso, un disc publicat en 2009 en unió amb el poeta i físic David Jou i l’astrofísic José Antonio Caballero. / Foto: Jornades de Divulgació Innovadora

Segons Pilar Perla, periodista científica i coordinadora de les jornades, «un dels grans reptes de la divulgació actual és conquistar no només a un públic, sinó a molts, especialment a aquesta gent que no sent un interès inicial per la ciència». I per arribar a aquests segments han aparegut una sèrie de nous formats, que conviuen amb els tradicionals, i que «dibuixen un panorama d’autèntica “biodiversitat” divulgativa, on tan prompte es barreja la màgia amb la química com es recorre al joc, es divulga la paleontologia menjant tapes o se li trau partit a les tecnologies mòbils o audiovisuals», explica Perla, que coordina el suplement de ciència Tercer Milenio, del diari Heraldo de Aragón.

Després d’una primera edició amb molt bona acollida, el Centre d’Art i Tecnologia Etopia de Saragossa es disposa ara acollir la segona edició. «El millor de la primera edició va ser el ambient que van crear els propis assistents: un clima participatiu, obert, ideal per a la cooperació», explica la coordinadora. Un ambient que ara es pretén potenciar amb nous tallers i activitats participatives, com la proposta Creativity in Motion per a crear audiovisuals científics.

lateral1

Ariane Koek, directora del programa artístic del CERN, participa en les Jornades de Divulgació Innovadora per contar la seua experiència en el laboratori de física europeu. / Foto: Jornades de Divulgació Innovadora

Art, ciència i intel·ligència col·lectiva

Les connexions entre art i ciència estaran presents enguany en diverses sessions de les jornades. Comunicar la ciència a través de la música, la literatura o els graffitis és una manera diferent i efectiva per fer arribar la ciència a la gent. Una qüestió que tenen molt clara des del CERN, el laboratori de física europeu que des del 2010 compta amb un programa internacional d’art. Ariane Koek, la directora d’aquest programa, participarà en les jornades el pròxim 18 d’octubre per explicar les principals línies d’actuació, que comprèn, entre altres, premis i estàncies artístiques per a artistes. Per a Koek, «ciència i art són socis creatius naturals per a la innovació» i considera que «és molt més fàcil comunicar la ciència a través de l’art».

Entre les novetats d’aquesta edició, Pilar Perla destaca dos experiments «molt singulars»: un experiment d’intel·ligència col·lectiva, amb la col·laboració de la Fundació Ibervicis, per definir què és la divulgació innovadora, i per altra part la mesura de l’impacte emocional dels monòlegs científics de FameLab per part de l’empresa BitBrain.

En total, les Jornades comptaran amb la participació de més de quaranta divulgadors que exploren altres formes de contar la ciència, ja siga amb màgia, música, debats ciutadans, audiovisuals o art. Tot amb l’objectiu de transmetre altres formes de contar la ciència. Experiències que, tal i com diu el lema d’aquesta segona edició, també poden ser emocionants.

Més informació a www.divulgacioninnovadora.com

 

 

© Mètode 2014

Cap de redacció de la revista Mètode.