Les biociències moleculars, una disciplina en avanç

València acull el I Congrés del Màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel•lular i Genètica de la Universitat de València

El 25 d’abril es va inaugurar el I Congrés del Màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica de la Universitat de València. El congrés, coordinat pels doctors Isabel Arrillaga, Baltasar Escriche i Sergi Maicas, va comptar amb la presència de Lluís Pascual –coordinador d’Innovació de la Facultat de Ciències Biològiques– i Rafael Crespo –vicerector d’Estudis de Postgrau– en el seu acte d’obertura. El vicerector va reivindicar la força de voluntat de tots els investigadors docents de la Universitat per «continuar treballant i realitzar, a més, activitats com la del present congrés». Així mateix, va exaltar «la importància de la curiositat en les activitats de recerca científica» i la «ferma voluntat de la Universitat de València per a donar suport als seus estudiants en aquesta tasca».

I Congrés del Màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica de la Universitat de València

D’esquerra a dreta, Rafael Crespo, Isabel Arrillaga, Lluís Pascual i Sergi Maicas. / Fotografia de Marcos Morales Peláez

«L’estrés és una adaptació evolutiva però, si esdevé crònic, pot afectar seriosament en el dia a dia dels pacients»

L’acte inaugural va estar precedit per la xerrada «Models murins en malalties mentals» del doctor Javier Gilabert –investigador de l’Institut National de la Santé et de la Reserche Médicale de París–. El conferenciant va centrar la seua exposició al voltant de l’estrés, que va presentar com una adaptació evolutiva però, que si esdevé crònic, pot afectar seriosament en el dia a dia, duent, fins i tot, a patir depressió. Aquest tipus de patologies –així com l’esquizofrènia o l’efecte de les drogues en la salut mental– són modelitzades pel científic en el seu centre de recerca amb ratolins. En ells intenta localitzar en quin punt del sistema nerviós es donen les patologies i quins fenòmens neurològics es desencadenen.

«Javier Gilabert va defensar la necessitat de seguir uns protocols clars de manipulació i tractament dels animals de laboratori»

L’experimentador va defensar en tot moment la necessitat de seguir uns protocols clars de manipulació i tractament dels animals de laboratori, així com la importància dels resultats d’aquestes experiències per a la seua exportació a l’estudi de la ment humana i les seues afeccions.

I Congrés del Màster en Investigació en Biologia Molecular, Cel·lular i Genètica de la Universitat de València

El doctor Javier Gilabert va parlar sobre l’ús de models animals en l’estudi de malalties mentals. / Fotografia de Marcos Morales Peláez

El congrés, que s’acabà el 27 d’abril, va comptar amb diverses conferències d’altres especialistes en biologia molecular, cel·lular i genètica. A més, l’alumnat del màster va tenir l’oportunitat d’exposar en una sessió de pòsters els resultats de les seues diferents línies d’investigació. Sense cap mena de dubte, un esdeveniment enriquidor, que va estar valorat molt positivament pels seus assistents, i que va permetre realitzar una transmissió de coneixements intergeneracional necessària per a la formació dels nous investigadors.

© Mètode 2017

Estudiant de Biologia de la Universitat de València.