El canvi climàtic abordat des de l’economia

Climate_KIC_00
Marga Ferrer/Climate-KIC

Lluitar contra el canvi climàtic a través d’iniciatives innovadores de promoció de tecnologies netes i amb capacitat de generar negoci. Amb aquesta filosofia la passada setmana va tindre lloc a València el Festival de la Innovació organitzat per Climate-KIC, la major iniciativa europea de promoció de l’economia verda i de la transició a societats baixes en carboni. Durant dos dies –justament abans de la presentació del document de síntesi del Vè informe de canvi climàtic de les Nacions Unides– representants de l’empresa i la política, com també investigadors de l’àmbit acadèmic van debatre al voltant d’iniciatives, projectes, desenvolupament de productes i serveis innovadors i tendències de futur a fi de promoure el talent i l’èxit comercial per a mitigar l’escalfament global.

La Comunitat Valenciana és una de les sis regions que integren Climate-KIC, juntament amb Central Hungary (Hongria), Emilia-Romagna (Itàlia), Lower Silesia (Polònia), Hessen (Alemanya) i West Midlands (Regne Unit). A nivell espanyol, la Universitat de València coordina el pilar d’educació, un sector «molt rellevant» per al nou director de Climate-KIC, Bertrand van Ee, ja que «tot, des de la curiositat a les idees innovadores, a la recerca, la cultura emprenedora, comença per l’educació, la qual és clau per a la innovació i la lluita contra el canvi climàtic». «És fonamental que institucions com ara la Universitat de València promoguen l’educació, com també la seua participació a Climate-KIC, des del cor, des del seu potencial interior, tenint en compte les escales local i regional, però amb l’ambició d’aconseguir influència en l’àmbit global», exposava en declaracions a Mètode.

L’ex-directora executiva de Climate-KIC, Mary Ritter,  va obrir el Festival de la Innovació anunciant els èxits aconseguits per aquest partenariat, entre ells, «la consecució de més de 900 milions d’euros per a iniciatives climàtiques des de desembre de 2009. Només aquest any 2014, en el qual també hem llançat el Business School, la innovació de Climate-KIC ha generat una vintena de nous productes i ha creat 250 ocupacions», va assegurar amb satisfacció perquè ha estat la líder des del germen fins l’actualitat. Quant al seu accelerador empresarial, «fins l’actualitat s’han incubat més de 300 idees de negoci vinculades al canvi climàtic. Tenim 45 start-ups que han aconseguit 59 milions d’euros de finançament extern i entre les més reeixides es troba Tado, la qual ha obtingut 10 milions d’euros i actualment està venent el seu sistema d’energia per a cases intel·ligents en diversos països europeus.»

Economies baixes en carboni

La cita a València ha estat la quarta edició del Festival de la Innovació, de caràcter anual –anteriorment celebrat a Budapest (Hongria), Bolònia (Itàlia) i Wroclaw (Polònia)– i entre les seues prioritats es trobava el diàleg sobre nous models de gestió, amb participació pública i privada, per desenvolupar tecnologies netes.

D’aquesta manera, els experts van exigir polítiques, tant locals com regionals i estatals, d’impuls de les energies renovables i la cultura de l’emprenedoria amb la finalitat d’allò que anomenaven «descarbonitzar» les economies actuals, és a dir, afavorir el creixement econòmic i, alhora, evitar impactes ambientals. El professor Hans Joachim Schellnhuber, fundador del Postdam Institute for Climate Impact Research (PIK) va destacar que una de les principals metes és que totes les economies «avancen cap a l’objectiu de zero emissions i, per a això, han de contribuir tots els sectors, en cada ciutat, en cada país». Per la seua banda, Graham Watson, cofundador y director del Climate Parliament va subratllar la prioritat de reduir la dependència en els combustibles fòssils «per avançar cap a les energies renovables, encara que som conscients que aquest trànsit cap a l’energia verda no és electoralment popular». Watson va remarcar el projecte Roadmap 2050, de l’European Climate Foundation, la missió del qual és avançar cap a una economia baixa en carboni.

 

«Representants de l’empresa i la política i investigadors de l’àmbit acadèmic van debatre al voltant d’iniciatives i tendències de futur a fi de promoure el talent i l’èxit comercial per a mitigar l’escalfament global»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Els experts van exigir polítiques d’impuls de les energies renovables i la cultura de l’emprenedoria amb la finalitat de “descarbonitzar” les economies actuals»

ganadores_venture_competition_(2)
Marga Ferrer/Climate-KIC
Durant la clausura del Festival de la Innovació també es van donar a conèixer els guanyadors de la Venture Competition.

   

LA RECUPERACIÓ DE LA INDÚSTRIA

La col·laboració de la inversió pública i privada és «la pedra angular per a impulsar la innovació tecnològica i avançar cap a economies més sostenibles i una cultura de més emprenedoria», va afirmar durant la seua intervenció María Garaña, presidenta de Microsoft en España, a més a més de membre del consell de govern de l’EIT. Garaña, durant un dels diàlegs  va insistir en la necessitat que Europa «recupere el seu sector industrial, també amb aliances entre la investigació i l’empresa, a fi de fer front a nous escenaris econòmics i també ambientals».

VENTURE COMPETITION I PIONERS EN ACCIÓ

Durant la clausura del Festival de la Innovació també es van donar a conèixer els guanyadors de la Venture Competition, de start-ups innovadores en tecnologies netes. L’holandesa aQysta va aconseguir el primer guardó –dotat amb 40.000 euros, juntament amb assessorament a l’accelerador de Climate-KIC i suport en el seu desenvolupament– pel seu sistema hidràulic de rec. Aquest pot reemplaçar els tradicionals alimentats per dièsel o electricitat, alhora que incrementar la productivitat de les collites fins cinc vegades i millorar la seguretat alimentària. El jurat va reconèixer, a més, el impacte positiu que aquesta nova tecnologia tindria en països en vies de desenvolupament. Entre les 18 finalistes, es trobava la valenciana Closca, la qual ha ideat un casc plegable i lleuger per a ciclistes urbans amb la voluntat de fomentar aquest mitjà de transport. Paral·lelament a la Venture Competition, el Festival de la Innovació va acollir la competició de projectes del programa Pioners en Acció, coordinat per la Comunitat Valenciana, en el qual participen 12 regions europees i on dos dels tres guardonats van ser valencians.

Maria Josep Picó. Periodista ambiental. Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.
© Mètode 2014.

 

 

«Paral·lelament a la Venture Competition, el Festival de la Innovació va acollir la competició de projectes del programa Pioners en Acció»

© Mètode 2014
POST TAGS:

Periodista especialitzada en medi ambient i Premi Nacional de Periodisme Ambiental. Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València.