Ciència i literatura es retroben a Inspiraciència

El CSIC convoca la dotzena edició del concurs de relats curts, que compta amb la col·laboració de Mètode

Les disciplines científiques i humanístiques tornen a retrobar-se aquest any en la dotzena edició del concurs de relats curts Inspiraciència. Com cada convocatòria, Inspiraciència es presenta com un punt d’unió entre ciència i literatura, una relació de simbiosi que pretén demostrar que aquests dos àmbits no són pols oposats. La iniciativa, convocada pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, té com a objectiu «fomentar l’apropament al pensament científic d’una forma lliure i personal, a través de la creació literària, i explorar realitats abans no imaginades». Totes les persones que vulguen participar podran enviar els seus relats curts en castellà, català, gallec o euskera fins al 22 de maig de 2022.

Com a novetat, en aquesta edició del concurs s’ha introduït la temàtica d’intel·ligència artificial, que comptarà amb premis propis. La temàtica lliure sobre qualsevol altre camp de la ciència continua estant oberta, com en totes les edicions anteriors.

Les bases del concurs són les següents: podrà participar qualsevol persona amb un relat original de fins a 800 paraules en qualsevol de les llengües ja esmentades. A més, cada participant pot presentar fins a quatre relats, sempre que estiguen escrits en llengües distintes. Els relats es presentaran signats amb un pseudònim en la categoria d’adult (concursants majors d’edat) o en la jove (de 12 a 17 anys); a més, com ja s’ha indicat, es podran manar relats de temàtica lliure i relats per a la categoria específica d’intel·ligència artificial.

Aquest any el lliurament de premis tindrà lloc a València, a la Casa de la Ciència del CSIC, durant el mes de setembre. En anteriors edicions, aquest lliurament s’ha celebrat a diversos punts d’Espanya com Madrid, A Coruña, Sevilla, San Sebastián, Barcelona i Saragossa. A aquesta nova edició el concurs comptarà amb la participació de la delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana, així com de Connexió AIHUB.CSIC, una xarxa de la institució que reuneix al personal investigador en intel·ligència artificial. Aquesta aportarà finançament i premis a la temàtica d’IA al concurs.

Es concediran dos premis per a cada categoria i idioma: un d’institucional i un altre del públic. A més, aquesta dotzena edició compta amb dos premis especials, el d’intel·ligència artificial i el premi «De ciències i lletres», dirigit al professorat que haja participat amb alumnes al concurs. Els autors seleccionats en cada idioma i categoria obtindran guardons com dispositius electrònics, llibres de divulgació, cursos d’escriptura i subscripcions a revistes de divulgació.

Inspiraciència reuneix ciència i literatura en una aposta per la interdisciplinarietat que trenca les barreres que sovint separen aquestes dues cultures. A més, aquesta iniciativa també promou la col·laboració transversal entre institucions científiques i culturals. Mètode és una de les entitats que col·laboren en aquest concurs, i publicarà les obres guanyadores de la categoria jove en castellà i en català. Aquest projecte, impulsat per la Delegació del CSIC a Catalunya, compta també amb la implicació de les delegacions i instituts del CSIC en Andalusia, Aragó, Balears, Canàries, Extremadura, Galícia, País Basc, Madrid i València.

© Mètode 2022