La revista Mètode celebra els seus 100 números amb una exposició

«Mètode: 100 números de ciència» es podrà visitar des del 16 de maig fins al 15 de setembre a La Nau

Mètode és una revista dedicada a la divulgació i a l’estudi de la ciència. Editada per la Universitat de València des de 1992, ara arriba a la publicació del seu número 100. Al llarg del seu centenar de publicacions, la revista s’ha ocupat d’analitzar i donar difusió als diferents aspectes de la investigació científica, i ha creat un espai d’interacció entre ciències i humanitats que permet la participació de científics però també d’artistes, filòsofs, sociòlegs, historiadors i literats. Prova d’això són les seues portades, que han reunit a alguns dels artistes amb més projecció del panorama artístic valencià per a reflexionar sobre la ciència i els seus avanços. Ciència i art de la mà per reflexionar sobre els reptes del futur.

En el marc de la celebració dels seus 100 números, Mètode i el Vicerectorat de Cultura de la Universitat de València organitza l’exposició «Mètode: 100 números de ciència», que s’inaugurarà el pròxim dijous 16 de maig a la Sala Oberta de La Nau a les 20 hores en acabar la conferència que oferirà Pere Puigdomènech en el cicle «Els grans reptes de la ciència». La mostra proposa un recorregut pels principals desafiaments científics a través de la història de Mètode i el contingut i temàtiques de les seues publicacions, cent revistes on l’art ha estat també protagonista gràcies a la col·laboració d’artistes que han volgut oferir a Mètode la seua particular mirada sobre diferents àmbits de la ciència: Carmen Calvo, Manuel Boix, Rosa Torres, José Mª Yturralde, Rafael Armengol, Antoni Miró… Les portades confeccionades per aquests artistes serviran de fil conductor de l’exposició, que se podrà visitar fins al 15 de setembre.

100 números divulgant la ciència

La revista Mètode se centra en la pràctica de la difusió científica i en l’anàlisi dels millors mecanismes per a acomplir-la. Editada per la Universitat de València, la publicació s’ha consolidat com un referent de la divulgació de la ciència a l’Estat espanyol. Mètode va nàixer en 1992 sota la direcció de la periodista Olga Dénia, que la va posar en marxa i va estar al capdavant de la publicació fins al número 18. Des de 1998, el periodista i biòleg Martí Domínguez és el seu director.

La revista compta amb una edició trimestral en català i en espanyol, i un anuari en anglès, Mètode Science Studies Journal, que ha estat inclòs en les principals bases de dades i índexs d’impacte. Al voltant de la publicació en paper, Mètode ha sabut també crear una presència constant en la web i en les xarxes socials, i ha creat una col·lecció de llibres de divulgació que actualment està preparant el seu desè volum.

© Mètode 2019