L’absència de dones científiques entre els guardonats de l’edició 2016 dels Premi Nobel evidencia la desigualtat que encara existeix en els premis més importants de l’àmbit de la ciència. Si bé és cert que en els últims dos anys entre els guanyadors del Nobel de Fisiologia o Medicina hi ha hagut dues dones, cal remuntar-se a 2011 per a trobar altre nom en la llista de premiats entre els guardons científics.
Després de 115 edicions, la representació de la dona és un fet anecdòtic. En les seues diferents categories, el guardó ha estat atorgat en 822 ocasions a homes, 48 a dones i 25 a organitzacions. Aquest fet s’aguditza quan fixem la mirada en el camp científic. En les categories de Fisiologia o Medicina, Física i Química només un 3% dels premiats són dones. En els últims vint anys, en els quals la inserció de la dona en l’àmbit científic ha sigut creixent i constant, només vuit dones han obtingut el reconeixement dels Premis Nobel.
Algunes veus, com els 23 premis Nobel que van formar part del jurat de l’última edició dels premis Rei Jaume I, han denunciat aquesta situació. En l’edició de 2016 dels premis valencians, el seu discurs d’apertura de votacions es va centrar en la reivindicació del reconeixement de les seues companyes de professió. «Quasi cinquanta anys després de la declaració sobre l’eliminació de la discriminació contra la dona proclamada per l’Assemblea General de Nacions Unides de 1967, els jurats dels Premis Reis Jaume I 2016 exhorten al seu compliment en tot el seu contingut», així ho va expressar Santiago Grisolía com a portaveu de l’organització. Paradoxalment, tots i cadascun dels membres d’aquest jurat eren homes. També ho van ser el premiats.
Les dades mostren com la tendència d’aquests reconeixements és cada vegada més gran, a causa de les reivindicacions dels moviments feministes dins del camp científic i a la incorporació laboral de les dones en aquest àmbit. Tot i així, avança a passes excessivament lentes. Com deia Marie Curie, la primera dona en rebre un premi Nobel, el de Física el 1903, i la primera persona en rebre dos Nobel en categories diferents: «El camí del progrés no és ràpid ni fàcil».