Premis Prismas 2011

Amb la platja de Riazor com a teló de fons, el museu Domus de la Corunya ha acollit aquest cap de setmana els actes de lliurament dels premis Prismas Casa de las Ciencias, en els quals Mètode ha col·laborat com a patrocinador del premi a la millor web de divulgació. La protagonista indiscutible del cap de setmana ha estat la investigadora Margarita Salas, distingida amb el Premi Especial del Jurat, dotat amb 9.000 euros, per la seua tasca en la divulgació de la ciència.

PremisPrismaSalasb

La bioquímica Margarita Salas, vora l’alcalde de la Corunya, durant el lliurament dels premis Prisma. Aquest guardó reconeix la trajectòria d’aquesta científica, dedicada a la investigació i divulgació científica, i que constitueix un referent per al foment de les vocacions científiques. / © Ajuntament de la Corunya

Una tasca que apassiona aquesta bioquímica, com va deixar de manifest amb la seua conferència al museu Domus. Deixebla de Severo Ochoa i pionera en l’accés de les dones a la carrera investigadora, la doctora Salas va oferir als assistents un repàs a fons de la història de la investigació genètica, des dels treballs d’Avery, McLeod i McCarthy, fins als nostres dies, amb totes les implicacions ètiques i científiques de la biologia molecular i la biomedicina en les nostres vides.

Uns premis per potenciar la divulgació

El Premi a la millor web de divulgació, patrocinat per la revista Mètode i dotat amb 4.000 euros, va ser per a Jordi Domènech Casal pel seu museu virtual sobre l’ADN «Llegint el llibre de la vida». El jurat va destacar el fet de constituir un museu interactiu amb molta informació i ben estructurada, amb un bon equilibri entre text i imatge.

No és l’única relació de Jordi Domènech, doctor en Biologia, amb la divulgació de la ciència. El 2010 ja va col·laborar amb la revista Mètode amb un interessant article sobre cèl·lules mare i, actualment, assegura, ja es troba immers en un altre projecte relacionat amb la divulgació de la ciència a través d’Internet.

Pel que fa a la resta d’apartats, l’article Perelman no estuvo allí, del matemàtic Javier Fresán, va ser el premiat dins de la secció de textos periodístics i el documental En busca del primer europeo va rebre el premi al millor treball audiovisual. Un documental del qual van poder gaudir els assistents al museu Domus, i on, d’una manera similar a la conferència de la doctora Salas, les preguntes d’on venim i cap on anem van representar un paper fonamental.

«La protagonista indiscutible del cap de setmana ha estat la investigadora Margarita Salas, distingida amb el Premi Especial del Jurat per la seua tasca en la divulgació de la ciència»

Un acte solemne

Mentre que la Domus havia estat l’escenari de les activitats divulgatives, per al lliurament de premis el lloc escollit va ser el saló de plens de l’Ajuntament de la Corunya. Un espai que, per la seua arquitectura però també pel protocol, va dotar l’acte d’una gran solemnitat.

Margarita Salas va parlar en nom de tots els premiats per destacar la importància dels mitjans de comunicació per a la divulgació de la ciència i va voler recordar unes paraules del seu mestre, Severo Ochoa: «Un país sense investigació és un país sense desenvolupament.»

Es posava així punt final a un cap de setmana dedicat en exclusiva a enaltir la tasca d’aquells que han decidit dedicar una part de la seua carrera professional o tota ella al repte de fer arribar la ciència a la societat.

© Mètode 2011

Cap de redacció de la revista Mètode.