Una fotografia de premi

L'autor, l'investigador Roberto García-Roa, ens parla de la imatge de natura premiada per la revista BMC Ecology

Foto cranc abella Roberto García Roa

Una aranya cranc es cruspeix una abella. Això ja seria una imatge colpidora, però si al festí afegim una convidada, una mosca, el resultat és més que cridaner. Aquesta fotografia, realitzada per l’investigador de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València, Roberto García-Roa, ha estat escollida com una de les millors imatges de natura en la competició que organitza anualment la revista BMC Ecology.

L’autor de la fotografia explica a Mètode com va sorgir la imatge i què li aporta la fotografia al seu treball com investigador:

«Des de ben menut he sentit una enorme passió per la naturalesa. Això potser m’ha conduït al terreny científic on desenvolupe el meu treball des de fa anys. Gràcies a les nostres investigacions, sovint ens veiem obligats a viatjar a diversos llocs on podem ser testimonis de la interessant naturalesa que ens envolta.

Roberto García-Roa

Roberto García-Roa en una de les seues eixides de camp. / Foto: Manuel Jara.

De manera paral·lela, i sovint convergint, la fotografia ha estat per a mi una manera de “capturar” aquesta naturalesa i portar-la sempre amb mi. D’aquesta forma puc tornar a ella quan vulga, siga on siga. Com millor és la fotografia, més reflecteix la seua realitat i més a prop d’ella em sent. Així és com vaig començar a realitzar fotografies ja fa quasi una dècada sense quasi disposar d’equipament. Fa uns anys vaig poder adquirir la meua primera càmera rèflex i es va despertar en mi la necessitat de fotografiar d’una manera més exhaustiva allò que m’envoltava. Gràcies a això he pogut fotografiar la fauna i els seus ecosistemes en diverses regions, tant europees com centreamericanes i sud-americanes.

Quan fotografie? Això pot variar. En ocasions vaig a un lloc on vull fotografiar concretament la seua fauna. En altres, viatge acompanyat de la meua càmera i la situació, simplement, sorgeix.

«Aquesta fotografia pretén mostrar com de connectades estan les diverses espècies i com d’important és tindre en compte aquestes relacions en les mesures de planificació de la conservació de la fauna i la flora»

La fotografia premiada per la revista BMC Ecology va ser fruit d’un passeig matinal pels camps valencians. Vaig poder observar com en una flor prop del camí alguna cosa estava passant. A l’acostar-me vaig veure una aranya cranc, camuflada en una flor. L’aranya havia atrapat l’abella. De fet, això és el primer que acostuma a veure la gent que mira la fotografia. Tanmateix, vaig adonar-me’n que una mosca aprofitava la situació de tensió per a alimentar-se ella també de l’abella. Aquesta fotografia, titulada Connections, pretén mostrar com de connectades estan les diverses espècies i com d’important és tindre en compte aquestes relacions en les mesures de planificació de la conservació de la fauna i la flora.

En la línia d’investigació en la qual treballe actualment, dirigida pel doctor Pau Carazo, mirem d’examinar com diversos factors podrien modular el conflicte sexual; és a dir, la divergencia en l’evolució dels interessos entre mascles i femelles. Entre aquests factors es troben els ecològics. En aquest sentit, l’exploració de l’ecologia en camp sempre permetrà, d’una manera o d’una altra, situacions dignes de ser fotografiades, lligant d’una manera especialment interessant el món de la ciència amb el de la fotografia.»

Roberto García-Roa. Investigador d’Etologia a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva (ICBIBE) de la Universitat de València.

© Mètode 2017