Per què coneixem menys casos de COVID-19 en xiquets?

COVID-19 en xiquets

Ens trobem front un nou virus i, tal com indica UNICEF, encara no es disposa de la suficient informació per a saber com afecta els xiquets. Així i tot, és cert que es coneixen menys casos en aquests. El que es planteja és que els xiquets tinguen símptomes més lleugers o siguen, directament, portadors asimptomàtics. Açò suposaria no que els xiquets difícilment s’infecten, sinó que hi haja més casos de COVID-19 no detectats, ja que les proves no es realitzen en persones que no presenten símptomes i, per tant, no figuren com a infectades. Però encara no es pot afirmar açò amb total certesa.

És també per aquesta raó que, en països com Espanya, on ens trobem amb una dispersió reduïda, mesures com tancar les escoles podrien ser més problemàtiques que beneficioses. Si els xiquets no van al col·legi, en compte d’estar amb altres xiquets, restarien a casa amb adults, molts d’ells amb persones majors. Això podria suposar un augment de la probabilitat d’infecció, ja que, per ara, s’ha observat que les persones més majors són dels grups més afectats pel COVID-19.

Respecte a aquesta dispersió reduïda del coronavirus, una altra de les possibilitats que es planteja és que es minimitze amb la pujada de temperatures, ja que aquest acostuma a ser un factor que redueix l’impacte dels virus respiratoris. Encara és necessari disposar de més informació per a saber si açò ocorrirà amb el coronavirus actual, però de ser així, aquesta reducció no es produiria perquè la calor evite la infecció, sinó perquè dificulta el procés de contagi. En un principi, la transmissió del COVID-19 es produiria mitjançant el contacte estret amb secrecions respiratòries generades amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Així, si les temperatures creixen, podria passar que les gotes duraren menys en el medi en evaporar-se abans i, per tant, la probabilitat de contagi es reduïra.

Respon Fernando González Candelas, catedràtic de Genètica de la Universitat de València i investigador responsable en la Unitat Mixta d’Investigació en Infecció i Salut Pública FISABIO-Universitat de València. Resposta complementada per la informació oferida per UNICEF.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on els lectors envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que rebem fins al 20 de març sortejarem un lot de publicacions de Mètode.

© Mètode 2020