Per què és difícil fer prediccions fiables de l’evolució de la pandèmia?

prediccions de la pandèmia

La situació que estem vivint és molt canviant. D’un dia per a un altre s’introdueixen unes normes en unes comunitats, i en la resta s’introdueixen d’altres diferents. I per a tindre un model a llarg termini, necessites que les condicions de base no canvien.  Si no, uses el model que uses, no pots obtenir prediccions de la pandèmia a llarg termini. Marina Pollán, directora del Centre Nacional d’Epidemiologia, comentava recentment que el virus en si mateix és canviant. Si a més les condicions de context canvien i les dades no estan ben mesurades, no es poden fer bones prediccions de la pandèmia.

De tot això, el que nosaltres podem controlar és la recollida de dades. Cal intentar no deixar a l’atzar allò que sí que podem controlar i fer un esforç col·lectiu per a buscar quines són les variables que ens puguen ajudar. Potser hem de fer-li una volta i pensar com podem modelitzar unes variables que no són exactament les dades que ens estan donant, sinó que són una aproximació, com per exemple l’excés de mortalitat, però que ens poden ajudar a entendre millor el que està passant.

Respon Anabel Forte. Professora en Estadística i Investigació Operativa de la Universitat de València.

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre tots aquells que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.

© Mètode 2020