Recuperant l’obra de Joan Pellicer

El Museu Valencià d’Etnologia recupera el treball d’un dels etnobotànics valencians més rellevants

Fins al pròxim 17 de setembre, el Museu Valencià d’Etnologia acull l’exposició «Joan Pellicer. La saviesa de les nostres plantes», una mostra que reivindica la figura i l’obra d’un dels etnobotànics valencians més rellevants. Coincidint amb el desè aniversari de la mort de Joan Pellicer, l’exposició, comissariada per Jorge Cruz Orozco, ens trasllada fins a la seua infantesa a Bellreguard (la Safor), a la seua etapa universitària on començà a interessar-se per l’etnobotànica i, finalment, a la seua decisió de dedicar-se per complet a aquest camp.

Metge de formació, Joan Pellicer prompte es va passar  al món de l’etnobotànica, a la qual va dedicar tota la seua vida. Des dels anys vuitanta, Pellicer va desenvolupar un projecte d’investigació que tenia com a objectiu evitar la pèrdua dels coneixements populars sobre la flora i la vegetació del nostre territori. La seua obra, basada en la documentació dels usos tradicionals de les plantes valencianes, se centrava en les comarques centrals del País Valencià, la seua estimada Diània. Destaca el seu Costumari botànic i altres obres com Meravelles de Diània, De la Mariola a la mar o Flora pintoresca del País Valencià, però també les seues col·laboracions en mitjans com RTVV, en el programa Medi ambient, o en la revista Mètode amb la seua sèrie «Botànica estimada», on Joan Pellicer divulgava els coneixements que anava recopilant. Sempre a prop de la gent, el seu mètode de recerca era realitzar entrevistes a llauradors, pastors i tot tipus de persones relacionades amb la natura per contextualitzar el seu estudi de la flora i relacionar la seua tasca de recerca amb la cultura mediterrània.

Amb l’exposició que presenta ara el Museu Valencià d’Etnologia es pretén recuperar i reivindicar les notables aportacions científiques i divulgatives de Pellicer a través de fotografies, objectes i diversos documents, entre els quals es troba material inèdit com la seua tesi doctoral o part del seu arxiu personal. L’exposició, a més, va acompanyada d’un programa d’activitats culturals que inclouen visites guiades, taules redones i excursions per seguir les petjades de Joan Pellicer.

© Mètode 2017

Estudiant de periodisme de la Universitat de València.