Ha mort Francesc Jarque

El fotògraf valencià va immortalitzar la cultura popular i el paisatge valencià en la seua obra

1609_mor_francesc_jarque

Ha faltat als setanta-sis anys Francesc Jarque Bayo (València, 1940-2016), fotògraf conegut per documentar gràficament la cultura i el patrimoni valencians. Francesc Jarque era un home molt arrelat al territori on va créixer i on es va formar, i on va exercir múltiples oficis relacionats amb el món de la fotografia. La seua obra documenta diferents aspectes de la cultura valenciana durant una trajectòria que es va estendre durant quasi cinquanta anys darrere de l’objectiu de la seua càmera. Les festivitats, les realitats quotidianes de la gent, els paisatges o la gastronomia del País Valencià han sigut alguns dels temes més recurrents en la seua obra. El seu treball ha quedat immortalitzat en els nombrosos llibres i monografies de periodistes i escriptors que va il·lustrar amb les seues fotografies, i amb qui compartia una visió crítica i desencantada de les realitats socials. Una actitud i una perspectiva que li va suposar la censura d’algunes de les seues fotografies i exposicions durant la dictadura i també en temps més recents.

El món rural valencià, garant de les tradicions populars en contrast amb el vertiginós desenvolupament que van experimentar les àrees urbanes durant les últimes dècades del segle XX, centra algunes de les seues obres més reconegudes. El paisatge mediterrani del País Valencià també va gaudir de l’atenció d’aquest fotògraf, com bé il·lustren els quatre volums de l’obra Les observacions de Cavanilles: Dos-cents anys després, amb motiu de la qual Francesc Jarque va recórrer el territori valencià amb la seua càmera seguint les petjades del famós botànic del segle XVIII. El fotògraf va col·laborar amb la revista Mètode en diverses ocasions, com ara en el número 75 anomenat El gen festiu, en el qual les seues fotografies il·lustraven reportatges al voltant del món de la festa i les tradicions valencianes.

La seua obra constitueix un inventari gràfic d’importància cabdal per conèixer la realitat valenciana, com bé exemplifiquen els nombrosos guardons que va rebre i la compra del seu arxiu per part de la Biblioteca Valenciana a finals del segle XX.

© Mètode 2016
POST TAGS: