Mirar el cel amb uns altres ulls
El periodista Antonio Martínez Ron presenta el seu llibre Algo nuevo en los cielos a València
Que hem perdut el costum de mirar el cel és un fet que va quedar palés entre el públic assistent a la presentació del llibre Algo nuevo en los cielos (Crítica, 2022), del periodista científic Antonio Martínez Ron (Madrid, 1976), aquesta setmana a València. Davant de la pregunta de si algú havia mirat al cel al llarg del dia, només algunes mans s’alçaren a la sala amb timidesa. La majoria del públic va reconéixer que no, aquell dia no havia mirat cap amunt.
Per a la seua darrera aventura literària, el periodista ha decidit enlairar-se, tant metafòricament (pel tema abordat) com literalment (ha pujat en globus aerostàtic durant el procés d’escriptura, entre altres aventures). El resultat: una història de com hem anat millorant el nostre coneixement del cel, un espai que ens envolta i al qual a penes parem atenció. Segurament en acabar la conversa que Antonio Martínez Ron va mantenir amb la periodista de la revista Mètode Anna Mateu, molts van dedicar alguns minuts a mirar per damunt l’horitzó. L’acte, celebrat a la Casa de la Ciència, estava organitzat per l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC-UV) en el marc de les activitats del Màster de Biologia Sintètica Integrativa (MISB, CSIC-UIMP), i va comptar amb la presentació de Juli Peretó, investigador de l’I2SysBio i catedràtic de la Universitat de València.
El punt de partida del llibre, segons va explicar Martínez Ron, va ser el moment en què, després de traslladar-se als afores de Madrid, es va adonar que no mirava el cel: «És un espectacle tan quotidià que no en fem cas». Per això, va afirmar, va voler contar la història de com es va iniciar l’aproximació més científica al seu coneixement.
L’autor va veure que aquesta aventura «d’exploració i descobriment vertical», de la terra al cel, no tenia la seua gran narració. Però per a això li calia recollir informació, però també experimentar i trobar el format escaient: «Sempre he buscat noves formes de contar històries», va afirmar el periodista. Per això ha volgut explicar de manera amena «com l’observació del cel va canviar la nostra forma de pensar».
El llibre està plagat d’històries i anècdotes que permeten resseguir l’exploració dels cels: des dels primers alpinistes que intentaven prendre «trossets de núvol» fins a l’exploració espacial. Amb un profús treball de documentació (i un resultat de 700 pàgines), l’autor manifesta que sempre busca «sorprendre els lectors i sorprendre’m jo també, així com contar fets que no hagen estat contats abans» expressà. Antonio Martínez Ron va explicar alguns detalls de com van anar estirant fils que li permetien descobrir altres temes o elements més desconeguts: «el que jo faig és fer-me preguntes i demanar-li al lector que m’acompanye en el seu descobriment».
Antonio Martínez Ron, que té una llarga trajectòria de divulgació, és el responsable de Next, la secció de ciència de Vozpopuli.com, és cofundador de Naukas i ha col·laborat en diversos mitjans de comunicació i programes de televisió com Orbita Laika. És autor de diversos llibres com El ojo desnudo (Crítica, 2016), Papá, ¿dónde se enchufa el sol? (Crítica, 2018) i ¿Qué ven los astronautas cuando cierran los ojos? (Crítica, 2019).