Science: The genesis of ideas

Nou número de l'anuari Metode Science Studies Journal 

L’anuari Metode Science Studies Journal presenta el 2023 el seu volum número tretze, titulat Science: The genesis of ideas. La revista, editada en anglés pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, recull els continguts dels quatre monogràfics publicats en el darrer any per la revista Mètode. Així, les pàgines de l’anuari reflexionen i aprofundeixen en la importància de les zones àrides al nostre planeta, l’origen i l’evolució de la vida social, el concepte i les aplicacions d’una sola salut i les relacions entre bellesa i natura.

En ciència, el punt essencial per a ampliar el coneixement de què ens envolta és mirar el món amb curiositat, fer les preguntes adequades i tindre en compte que, a mesura que la història avança, és necessari revisar el que ja s’ha estudiat. En una època on conceptes com fake news o postveritat defineixen bona part del sistema comunicatiu, sembla més important que mai reforçar les vies de comunicació científica per arribar a la ciutadania. Els articles dels monogràfics arreplegats en aquest anuari tracten alguns dels problemes més urgents de l’actualitat, com els efectes del canvi climàtic en les zones més seques del planeta o la necessitat d’abordar els reptes de salut pública des d’un prisma multidisciplinari. Per a entendre les implicacions que té per a la salut i el medi ambient el món globalitzat, és necessari fer una ullada cap enrere i preguntar-nos com les societats han evolucionat fins a arribar on estem ara. A més, la ciència també ens mostra que la bellesa i l’art no són àmbits purament culturals, filosòfics o humanístics, sinó que camps com la biologia resulten essencials per determinar allò que es considera bell.

L’anuari compta amb la col·laboració de l’artista Enric Ruscadella que, amb la seua obra Isle of salt, il·lustra la portada. Així mateix, el volum inclou també les peces que han acompanyat els articles dels quatre monogràfics, obres d’artistes com Esteve Adam, Vicente Ortí, JARR i Gerardo Stübing, entre altres.

Mètode Science Studies Journal, que es pot consultar de manera íntegra en accés obertestà inclosa en diversos índexs i bases de dades com JCR (ESCI), Scopus, Google Scholar, ERIH Plus i Latindex, entre altres.

© Mètode 2023