Torna el cicle Parlem de ciència!

Dues conferències aborden la comunicació de la pandèmia i la influència de la ciència i la tecnologia en els humans del futur

Aquesta tardor torna el cicle de conferències Parlem de ciència!, organitzat per la revista Mètode, editada pel Vicerectorat d’Investigació de la Universitat de València, i l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives. En aquesta edició, les activitats ens acostaran a dos temes de gran actualitat: la comunicació de la pandèmia de COVID-19 i el paper de la ciència i la tecnologia en el futur i l’evolució dels humans. Les conferències estaran a càrrec d’Esther Samper i Salvador Macip, dues veus expertes  tant en les seues disciplines –la medicina i la investigació biomèdica– com en la divulgació científica.

La recent pandèmia de coronavirus ens ha mostrat la importància de comptar amb informació rigorosa i de confiança per tal de poder prendre decisions de la millor manera possible, tant de forma individual com col·lectiva. Tanmateix, la sobreinformació, les notícies falses i la falta de context, entre altres factors, fa que això no sempre siga fàcil.

Els avançaments en edició genètica i tecnologia ens han permés darrerament imaginar un futur amb una humanitat que podrà anar més enllà de les seues limitacions físiques. Tanmateix, caldrà reflexionar sobre fins on acceptarem com a societat aquestes millores, que també poden contribuir a noves desigualtats.

La iniciativa Parlem de ciència! es va posar en marxa el passat febrer de 2020, però es va interrompre per les mesures de contenció de la crisi sanitària. Recuperada la presencialitat de les activitats, amb aforament reduït i les mesures de seguretat pertinents, torna el cicle de conferències per a reflexionar sobre temes destacats de l’actualitat científica.

 

El virus de la desinformació: notícies falses i enganys en la pandèmia de COVID-19

Esther Samper

Esther Samper

Metgessa, doctora en Medicina regenerativa i comunicadora sanitària

Dijous, 7 d’octubre de 2021

19:00 hores

Aula Magna – Centre Cultural La Nau

Gràcies a Internet és possible tenir accés a multitud de continguts sanitaris. Però aquesta tecnologia no ens ha salvat de la desinformació ni dels mites de salut, més ben al contrari. Quines han estat les mentides que més difusió han tingut durant la pandèmia? Com distingir la informació de confiança d’aquella que no ho és? Què podem fer per combatre aquest fenomen que posa en risc la nostra salut?

Actualització: El vídeo d’aquesta conferència està ja disponible al canal YouTube del Centre Cultural La Nau.

Com seran els humans del futur? Promeses i riscos del transhumanisme

Salvador Macip

Salvador Macip

Metge, investigador i escriptor

Dijous, 16 de desembre de 2021

18:00 hores

Aula Magna – Centre Cultural La Nau

Des que, a principis de segle, es va llegir per primer cop la informació genètica que defineix els éssers humans, els avenços han sigut espectaculars. Estem entrant en una nova era, que podria ser la dels posthumans, éssers modificats gràcies a la ciència que podrien acabar sent una espècie diferenciada de l’Homo sapiens actual. Les possibilitats que ens ofereix això són fenomenals, però també preocupants.

En la conferència es presentarà el número 111 de la revista Mètode, dedicat al transhumanisme i coordinat per l’investigador.

IMPORTANT: La conferència és d’assistència gratuïta amb aforament limitat. Cal registrar-se prèviament en  aquest enllaç: https://go.uv.es/3uLKfSu

Les activitats seran enregistrades i es podran veure després a través del canal de YouTube del Centre Cultural La Nau. Organitzen: Escola Europea de Pensament Lluís Vives i revista Mètode de la Universitat de València.

© Mètode 2021