En una societat altament tecnificada com la nostra és important i necessari accedir a una bona comunicació eficaç de la ciència. Tanmateix, la sobreinformació, la falta de context, la diversitat de veus presents en els debats amb diferents interessos, entre altres factors, fa que no sempre siga fàcil prendre les decisions de manera informada. Per a parlar d’aquests temes, Mètode organitza, junt amb l’Escola de Pensament Lluis Vives, el cicle de conferències Parlem de ciència!
Les relacions entre ciència i periodisme, la comunicació de la salut amb perspectiva de gènere, la circulació de mites sanitaris en les xarxes socials, el paper dels científics en la legitimació de règims autoritaris com el nazisme i la influència del canvi climàtic en l’increment de les tempestes seran els temes a partir dels quals reflexionaran diversos especialistes en aquestes matèries.
El cicle comença amb una taula redona amb representants de l’àmbit científic i periodístic. En el mateix acte es presentarà el llibre Retrats de ciència (Institució Alfons el Magnànim, 2019), que recull una selecció d’entrevistes a diverses personalitats del món de la ciència realitzades al llarg d’aquests anys a la revista.
Presentació del llibre Retrats de ciència i taula redona «Periodisme i ciència: Dues cultures encara?»
Dimecres, 26 de febrer de 2020
Aula Magna – Centre Cultural la Nau
Assistència gratuïta. Aforament limitat
18:30 hores: Presentació del llibre Retrats de ciència
Amb la intervenció d’Antonio Ariño, vicerector de Cultura i Esport de la Universitat de València; Martí Domínguez, director de la revista Mètode; Emili Piera, director de la col·lecció «Papers de Premsa»; i Enric Estrela, subdirector de la Institució Alfons el Magnànim.
19:00 hores: Taula redona «Periodisme i ciència: Dues cultures encara?»
Intervenen: Andreu Escrivà, ambientòleg, doctor en Biodiversitat i divulgador ambiental; Adeline Marcos, redactora especialitzada en medi ambient i ciències naturals de l’Agencia SINC; Íngrid Lafita, periodista; i J. M. Mulet, investigador de l’Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes (CSIC-UPV) i divulgador. Modera: Anna Mateu, cap de redacció de Mètode.
Aquesta taula redona enceta el cicle Parlem de ciència!, que continuarà amb una sèrie de conferències sobre la comunicació de la ciència i la medicina que se celebrarà del 24 de març al 10 de juny de 2020.
ATENCIÓ: Amb motiu de l’actual estat d’alarma, les activitats pendents d’aquest cicle queden anul·lades fins a nou avís.
Health Communication: What we know about the role of gender and why it matters.
A càrrec de Teresa L. Thompson
Professora emèrita de la Universitat de Dayton (EUA) i directora de la revista Health Communication
Amb traducció simultània
Dimarts, 24 de març de 2020
19:00 hores
Aula Magna – Centre Cultural la Nau
Assistència gratuïta. Aforament limitat
Sabem que el gènere influeix de múltiples formes en la comunicació. Les malalties per si mateixes tenen gènere i es tracta de manera diferent a aquelles persones que s’identifiquen com a dones i a aquelles que ho fan com a homes. La professora Thompson explorarà aquests i altres temes mentre examina la importància del gènere en la comunicació de salut.
Viviendo entre mitos de salud: del boca a boca al Dr. Google
A càrrec d’Ester Samper
Divulgadora mèdica i autora de Si escuece cura
Dijous, 30 d’abril de 2020
19:00 hores
Aula Magna – Centre Cultural la Nau
Assistència gratuïta. Aforament limitat
Mai abans l’ésser humà havia tingut accés a tanta informació sobre salut. Gràcies a Internet és possible tenir accés a multitud de continguts sanitaris. Però aquesta tecnologia no ens ha salvat de la desinformació ni dels mites de salut, més ben al contrari. Què podem fer per combatre aquest fenomen que posa en risc la nostra salut?
Science et nazisme
A càrrec de Christian Ingrao
Director de recerca al CNRS en l’Institut d’Història del Temps Present (CNRS – Universitat de París 8) i autor de Creer y destruir. Los intelectuales en la máquina de guerra de las SS
Amb traducció simultània
Dimecres, 20 de maig de 2020
19:00 hores
Aula Magna – Centre Cultural la Nau
Assistència gratuïta. Aforament limitat
Per què el canvi climàtic ens porta més tempestes?
A càrrec de Joan O. Grimalt
Professor d’investigació del CSIC al Centre d’Investigació i Desenvolupament de Barcelona
Dimecres, 10 de juny de 2020
19:00 hores
Tothom atribueix al canvi climàtic l’increment de tempestes, però ningú diu per què. Si revisem els estudis del canvi climàtic en el passat, podem trobar la resposta a aquesta qüestió. A partir de dades actuals i dades del passat, Joan Grimalt analitzarà les causes d’aquest fenomen.
Organitzen: Escola Europea de Pensament Lluís Vives i revista Mètode de la Universitat de València.