Com és la nova soca del coronavirus del Regne Unit?

nova soca Regne Unit

La nova soca del coronavirus VUI-202012/01 (VUI per Variant Under Investigation del mes de desembre de 2020) es diferencia d’altres en les mutacions que presenta. Acumular diferències al genoma és un fet que entra dins de la normalitat dels éssers vius i la seua trajectòria evolutiva. La nova soca del Regne Unit, de llinatge B.1.1.7, concretament presenta tretze mutacions que impliquen canvi d’aminoàcid a les seues proteïnes, tres delecions (pèrdua de nucleòtids), set mutacions sense canvi d’aminoàcid i una mutació que interromp una proteïna.

Pel que fa a la transmissibilitat, s’ha detectat que en un breu període de temps aquesta soca s’ha fet més abundant, encara que ací s’han de tindre en compte diversos factors: d’una banda estan les característiques pròpies del virus, i d’altra banda hi podrien haver actuat factors no virals relacionats amb els humans que s’hi han contagiat, la capacitat de detecció de soques mutants, o també l’atzar. Hi ha indicis que el virus podria presentar una major transmissibilitat perquè s’ha observat un augment de la prevalença o l’abundància de la soca. Davant la possibilitat que siga un virus amb una capacitat de transmissió superior, el que s’aplica és el principi de precaució. S’està fent un seguiment de la seua circulació, mentre no es puga demostrar experimentalment la possible major transmissibilitat.

Una major transmissibilitat, per se, no provocaria de nou saturacions al sistema sanitari. Si aquesta suposada major transmissibilitat de la nova soca va acompanyada d’una major incidència (casos nous per 100.000 habitants), aleshores sí que podria saturar els serveis d’atenció sanitària.

Afortunadament, fins ara no hi ha indicis que es tracte d’una soca que provoque una simptomatologia diferent o més greu. Totes les actuacions no farmacològiques encaminades a barrar la situació del SARS-CoV-2 funcionaran també amb aquesta soca. En el cas de les vacunes, per ara tampoc no hi ha cap indici que apunte a una menor eficàcia.

Davant la possible aparició de noves soques, hem d’actuar fent ús dels recursos científics i tecnològics al nostre abast, com s’ha fet també fins ara amb altres microorganismes.

Respon Maria Alma Bracho, epidemiòloga molecular de virus i investigadora de l’àrea de Genòmica i Salut de la Fundació pel Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO).

«Els Perquès de Mètode» és un consultori de ciència on lectors i lectores envien la seua pregunta o dubte científic i una persona experta els respon. Podeu enviar les vostres preguntes a través d’aquest formulari. Entre totes aquelles que publiquem sortejarem un lot de publicacions de Mètode al final de cada trimestre.

© Mètode 2021