«El llegat dels dinosaures» protagonitza l’últim número de Mètode

El número 117 de la revista se centra en la investigació paleontològica sobre aquests animals extints

portada de El llegat dels dinosaures

«L’estima popular pels dinosaures arranca gairebé des del mateix moment del seu descobriment científic a mitjan segle XIX», explica el paleontòleg Luis Alcalá en la introducció del nou monogràfic de Mètode. Luis Alcalá ha sigut el coordinador d’aquesta nova entrega de la revista de divulgació científica de la Universitat de València, que analitza la diversitat d’espècies de dinosaures, l’aplicació de les noves tecnologies en paleontologia, així com l’ús d’aquests animals per a la divulgació del coneixement científic i el desenvolupament de certes zones rurals i en el qual han participat Andrés Santos-Cubedo, Jorge Orlando Calvo, Daniel Vidal i Alberto Cobos Periáñez.

«La fascinació que provoquen els dinosaures als joves els converteix en una atractiva via d’accés al mètode científic», assegura el doctor Alcalá, actual director gerent del Parc de les Ciències de Granada i qui va ser director de la Fundació Dinópolis entre 2002 i 2021. El número ens fa viatjar des de les zones de la conca del Maestrat, on trobem dinosaures com ara Portellsaurus sosbaynati o Moredallon beltrani que van habitar les zones que hui coneguem com Portell o Morella, fins als sauròpodes gegants de l’Argentina, on s’han descobert espècimens tan espectaculars com Notocolossus gonzalezparejasi o Puertasaurus reuili, espècies que arribarien a pesar entre 70 i 80 tones. El número es completa amb les il·lustracions del paleoil·lustrador valencià Óscar Sanisidro, que a més explica com és el procés de reconstrucció artística d’animals que ja no existeixen.

Del valor de l’aigua a la bellesa dels nudibranquis

El nou número de Mètode dedica també un dossier, coordinat per Carles Sanchis Ibor, a explorar la gestió, conservació i sostenibilitat dels usos de l’aigua en un context de canvi climàtic i de sobreexplotació de recursos. També recordem l’accident de Palomares i entrevistem l’especialista en didàctica de les matemàtiques Frederick Leung.  A més, Joandoménec Ros ens ofereix un suggeridor document on explora la bellesa d’uns mol·luscs extraordinaris que ell coneix molt bé: els nudibranquis i els sacoglossos.

Tot plegat, un nou número de Mètode com sempre acompanyat de les seues col·laboracions habituals i recomanacions de lectures científiques per respondre als reptes que ha d’afrontar la nostra societat. Uns reptes que, com ens recorda el director de Mètode, Martí Domínguez, en l’editorial d’aquest número, «no podem perdre de vista si aspirem a igualar almenys el pas dels dinosaures per la Terra».

© Mètode 2023